Moet je de opzeg die je werkgever gaf uitdoen als je een nieuwe job vindt?

Je werkgever beëindigt je arbeidsovereenkomst door je een opzeg te geven. Kan je in dat geval vroeger vertrekken als je een andere job vond en daar dadelijk aan de slag wil?

Als je werkgever je arbeidsovereenkomst beëindigt met naleving van een opzegtermijn ga je allicht dadelijk solliciteren. Als je elders kan beginnen, wil je nieuwe werkgever vaak graag dat je zo snel als mogelijk aan de slag gaat. Hoe kan je daarbij te werk gaan?

In akkoord sneller uiteen

Je kan vooreerst proberen het met je werkgever op een akkoord te gooien en hem vragen of je dadelijk weg mag. De kans dat je werkgever het hiermee eens is, is niet onbestaande. Hij wil nu eenmaal zelf van jou vanaf en weet dat je in de weken van je opzeg allicht minder gemotiveerd bent om nog veel te doen. Gaat je werkgever akkoord, zet dan die afspraak ook op papier.

Je kan een tegenopzeg geven

Je kan ook een zogenaamde tegenopzeg geven als je effectief een andere job vond. Je kan dan met andere woorden op jouw beurt de arbeidsovereenkomst sneller laten eindigen. Je werkgever kan zich niet verzetten tegen deze opzeg. Je hebt zijn akkoord daarmee niet nodig.

De opzegtermijn die je hierbij moet naleven hangt af van je anciënniteit. De termijn bedraagt één week als je minder dan drie maanden anciënniteit hebt. Heb je tussen drie maanden en minder dan zes maanden anciënniteit dan bedraagt de opzegtermijn twee weken. De termijn bedraagt drie weken bij een anciënniteit tussen zes maanden en minder dan een jaar en vier weken bij een anciënniteit van een jaar of meer. De opzegtermijn gaat in de maandag na de week waarin de kennisgeving plaatsvindt.

Hoe moet je de opzeg geven?

Als je een tegenopzeg geeft moet je dat op dezelfde wijze doen als indien je een gewone opzeg zou geven. Hierbij kan je op drie manieren te werk gaan. Je kan een deurwaardersexploot laten betekenen aan je werkgever, hem een aangetekende brief sturen of je kan je werkgever het dubbel van de brief die je hem afgeeft voor ontvangst laten tekenen.

Jan Roodhooft, advocaat