Kan je werkgever eisen dat je direct vertrekt als je je opzeg geeft?

Op het moment dat je je opzeg geeft, wil je werkgever liever dat je dadelijk uit het bedrijf verdwijnt. Kan hij dat ook effectief van jou eisen? Wat zijn je rechten als je werkgever toch dadelijk een einde maakt aan de arbeidsovereenkomst?

Werkgevers die geconfronteerd worden met een opzeg van de arbeidsovereenkomst door een werknemer hebben soms liever dat de werknemer in kwestie niet langer in contact komt met bijvoorbeeld klanten of dat die nog verder toegang heeft tot vertrouwelijke gegevens binnen het bedrijf. Dit geldt zeker als de werknemer zijn opzeg gaf om bij een concurrent te gaan werken.

Hij kan je niet verplichten

Zit je in zo’n situatie dan is het belangrijk te weten dat je werkgever je niet kan verplichten om dadelijk te vertrekken.  Je hebt nu eenmaal het recht om je opzegtermijn ‘uit te doen’ zelfs als je die opzeg zelf gaf.  Je werkgever beschikt ook niet over de mogelijkheid om een zogenaamde tegenopzeg te doen waarbij hij met een kortere opzegtermijn zelf alsnog een einde kan maken aan de arbeidsovereenkomst. Als werknemer heb je dat recht wel als je werkgever de arbeidsovereenkomst opzegt.

Onderling akkoord

Wat wel kan, is dat je tot een akkoord komt met je werkgever over de opzegtermijn die je uiteindelijk moet naleven.  Je zou dus met je werkgever kunnen overeenkomen dat je dadelijk kan vertrekken.  Misschien wil je dat zelf trouwens ook graag zodat je dadelijk in dienst kan treden bij je nieuwe werkgever.  Kom je tot een dergelijk akkoord, zet dat dan ook op papier zodat er tenminste later geen discussie kan over ontstaan.

Je werkgever beëindigt toch

Beëindigt je werkgever toch dadelijk de arbeidsovereenkomst dan kan je van hem een verbrekingsvergoeding vragen.  Weet wel dat die maximaal overeenstemt met de opzegtermijn die jij gaf. Iets anders wordt het als je werkgever de arbeidsovereenkomst zou beëindigen om een dringende reden en er effectief een dergelijke dringende reden tot ontslag zou voorliggen.

Jan Roodhooft, advocaat