Een opzegtermijn van één jaar : ook voor jou?
15/01/2018
Onlangs was er in de pers sprake van een treinbestuurder die een einde wilde maken aan zijn arbeidsovereenkomst en een opzegtermijn van maar liefst één jaar moest naleven. Maar moet jij, als je een einde wil maken aan je arbeidsovereenkomst, een even lange termijn respecteren?
Als je als werknemer eenzijdig een einde wil maken aan je arbeidsovereenkomst dan moet je in principe een opzegtermijn naleven. Welke termijn moet je daarbij respecteren?
De wet is duidelijk
In de wet staat welke opzegtermijn je als werknemer moet naleven. Die is afhankelijk van de tijd dat je al in dienst bent bij je werkgever. De opzegtermijn wordt gerekend in weken. Trad je in dienst na 1 januari 2014 dan bedraagt je opzegtermijn maximaal 13 weken. Dat is het geval van zodra je acht jaar in dienst bent. Ben je bijvoorbeeld 10 maanden in dienst, dan bedraagt je opzegtermijn 3 weken.
Als je al vóór 1 januari 2014 in dienst was van je werkgever kan je, afhankelijk van je verloning, een opzegtermijn tot zes maanden moeten naleven. Dat is het maximum dat van toepassing kan zijn. Je werkgever kan hier ook niet zomaar van afwijken en je een langere opzegtermijn opleggen. Een opzegtermijn van één jaar als jij de arbeidsovereenkomst beëindigt, is dus niet mogelijk.
Wat met dat jaar?
De treinbestuurder waarvan sprake was moest zogenaamd een opzegtermijn van … een jaar naleven. De reden hiervan was dat hij niet verbonden was als bediende, maar als statutair ambtenaar. En daarvoor gelden nu eenmaal andere regels dan voor werknemers.
Vroeger weg?
Als je je opzegtermijn niet volledig wil uitdoen, kan je altijd proberen om het met je werkgever op een akkoordje te gooien. Misschien is hij wel bereid de wettelijke termijn in te korten als je de dagen of maanden dat je wel presteert je extra inzet voor het bedrijf. Je hebt ook nog altijd de mogelijkheid de opzegtermijn niet volledig uit te doen en een verbrekingsvergoeding aan je werkgever te betalen die overeenstemt met de opzegtermijn die je ten onrechte niet naleefde.
Jan Roodhooft, advocaat