Opslag? Dit doe je ermee!

Sparen, investeren of eindelijk wat meer in je pensioen steken? Alle ideetjes op een rij om je opslag slim te besteden!

Welke opslag?

Ben je een big spender? Doe alsof je de opslag nooit gekregen hebt, en stel je een permanente opdracht in naar je spaarrekening. Zorg dat je de storting plant niet lang nadat je loon wordt gestort. Het bedrag dat je elke maand extra krijgt, gaat meteen naar je spaarrekening. Zo wen je niet aan het grotere bedrag dat je elke maand krijgt en kan je het niet uitgeven.

Investeren

Heb je een neus voor financiën? Overweeg dan om het extra geld elke maand te investeren. In de plaats van het bedrag op je spaarrekening te zetten, koop je elke maand aandelen. Deze bieden mogelijk een hoger rendement dan een spaarrekening.

Nageslacht

Loopt er een mini-me rond in huis? Investeer in zijn of haar toekomst. Open een spaarrekening en zet het extra loon er elke maand op. Tegen de tijd dat Junior geneeskunde gaat studeren, kan je de boeken en een kot betalen. Of opteer voor een levensverzekering. Let op, sommige verzekeringen keren een gegarandeerd kapitaal uit op een bepaalde leeftijd, anderen niet. Informeer je vooraf.

Huis afbetalen

Je hebt een baksteen in de maag? Bekijk of je maandelijks een groter deel van je huis kan afbetalen. Dat verkort de duurtijd van je hypothecaire lening en je betaalt minder interesten. Maak een afspraak bij je financieel adviseur en bekijk wat de impact kan zijn van de grotere bijdrage die je maandelijks betaalt.

De oude dag

Droom je al van je welverdiend pensioen? Klaar om te reizen, een grote serre te bouwen of tijd hebben om uitgebreid gastronomisch te dineren? Misschien is het geen slecht idee om je opslag rechtstreeks door te storten richting je pensioenspaarfonds. Dan heb je na je pensioen alle fondsen voorhanden om het goede leven verder te zetten.

Eveline Janssens