Nog 2 jaar wachten op loonsverhoging? Zo haal je die opslag binnen!
03/03/2015
Nu de regering haar gevreesde indexsprong pas in 2016 kan uitvoeren, moet ons loonzakje nog tot 2017 op vermageringskuur. Maar omdat geen mens een dieet twee jaar lang kan volhouden: op naar het bureau van je baas!
1. Zet die gêne opzij
Ze zijn op één hand te tellen, de werknemers die ervan genieten om opslag te vragen. Nog liever verdienen Belgen te weinig, dan dat ze bij de chef hun handje moeten ophouden. Toch is dat schaamtegevoel dikwijls misplaatst. Werk je hard en ben je goed in wat je doet? Dan komt het juist professioneel over als je op financieel vlak op je strepen staat. Een goede, sterke werkkracht weet wat hij waard is. Wees dus geen bang vogeltje tijdens Het Gesprek, maar doe met het nodige zelfvertrouwen (géén arrogantie!) je argumenten uit de doeken. Zet je betoog thuis al eens op papier en oefen de tekst desnoods twintig keer in voor de spiegel. Of nog beter: hou een rollenspel met een vriend(in), die in de rol van bikkelharde baas kruipt.
2. Timing is alles
Eenmaal je voor jezelf het besluit hebt genomen om opslag te vragen, wil je dat gesprek zo snel mogelijk achter de rug hebben. Maar kies je moment vooral goed uit. Val je baas niet lastig op een maandagochtend of een andere drukke dag. Op vrijdag, wanneer het weekend lonkt, zijn mensen vanzelf gelukkiger en dus ook toegeeflijker. Start je gesprek met een positieve noot (‘ik werk hier graag’) en vermijd op elk moment een zeurend toontje. Focus op concrete resultaten die je hebt behaald voor het bedrijf, niet op de redenen waarom je dringend meer geld nodig hebt. Het interesseert je baas geen moer dat je een nieuwe keuken wil laten zetten. Zeg hem dat je goed weet dat het bedrijf geen opslag geeft, maar leg uit waarom jij de uitzondering bent op die regel.
3. Driemaal is scheepsrecht
Je moet niet verwachten dat je werkgever onmiddellijk een zak goud uit zijn geheime kluis zal toveren. Geef zeker niet op bij de eerste nee en herhaal je vraag om opslag driemaal. De eerste keer schudt je baas nog categoriek het hoofd, de tweede keer begint hij te twijfelen en de derde keer geeft hij misschien wel toe. Ook kinderen maken met veel succes gebruik van deze onderhandelingstactiek, waarom zou jij dat als volwassene dan niet kunnen? Is je baas onvermurwbaar en blijft zijn NEE! ook echt een nee? Stop dan na drie keer doorvragen, maar probeer wel een opening naar de toekomst te forceren. Eindig dus niet met een onderdanige ‘Begrepen, chef’ en zeg eerder ‘Ik begrijp dat opslag op dit moment moeilijk ligt, maar ik hoop dat er binnen zes maanden wel ruimte voor is. Tot dan!’
Gerlinde De Bruycker