Gaan voor promotie of kijken naar groener gras? Laat je niet misleiden door je brein!

Als je goed bent in je eerste job, bestaat de kans dat je redelijk snel het gevoel krijgt dat je voor promotie zou moeten gaan. Maar de kans is even groot dat je dan tegelijk het gevoel krijgt dat die promotie niet voor jou is weggelegd, zodat je toch solliciteert bij een ander bedrijf waar het gras misschien groener is of lijkt. Onderzoekers van de University of College London stelden zich de vraag hoe het komt dat veel jonge talenten vaak al na enkele jaren andere lucht willen opsnuiven, terwijl ze nochtans met wat doorzettingsvermogen in aanmerking zouden komen voor promotie. De conclusie van hun onderzoek was niet echt verrassend: vaak fluistert ons brein ons in om voor de gemakkelijkste weg te kiezen en dat is niet altijd wat we echt voor ogen hebben.

De onderzoekers leggen dit fenomeen uit op Forbes.com: ons brein kiest de weg van de minste weerstand. Wat gebeurt er precies? Beeld je in dat je in een boomgaard staat en je twijfelt welke appel je zal plukken en opeten. Je kiest op basis van kleur, grootte en vorm, maar er is nog een ander fenomeen dat een rol speelt. Ziet een appel boven in de boom er meer of minder aantrekkelijk uit dan de appel die voor je neus hangt? Grote kans dat deze laatste lekkerder lijkt.

Ons brein laat ons geloven dat laaghangend fruit rijper is, blijkt uit het onderzoek. “Als één optie moeilijker haalbaar is, is de kans groot dat ons brein ons influistert dat het de foute keuze is.”

Carrièreladder

Ook in je carrière speelt dit fenomeen. Stel dat je huidige job je te weinig uitdaagt en er komt een vacature vrij bij jouw werkgever: een uitgelezen kans op die mooie promotie die je graag wilt. Je snuffelt ook rond op vacaturesites. De kans is reëel dat je besluit op een ander te solliciteren – terwijl je daar niet eens op de carrièreladder zou klimmen wat eigenlijk je doel was. Waarom? Omdat elders werken aantrekkelijker lijkt. Blijven en gaan voor de promotie is immers een moeilijkere uitdaging. Dat zal althans bijna altijd de perceptie zijn die je hierover hebt. Om één of andere reden zal je denken dat je bedrijf, of je leidinggevende manager al lang gezien zouden moeten hebben wat je in je mars hebt.

Minste weerstand

Een promotie bemachtigen, is een uitdaging. Liever dan tegen onszelf te zeggen: “het wordt een moeilijke klus, maar wel de moeite waard”, overtuigen we onszelf om elders te gaan werken waar we denken dat het beter zal zijn. We kiezen de weg van de minste weerstand en staan daardoor zelf in de weg van ons doel. Met andere woorden: als je met twijfels zit over de volgende stappen in je carrière moet je je er goed van bewust zijn dat je brein een factor is die je de weg van de minste weerstand zal influisteren.

Geert Degrande