Evaluatiegesprek in het vooruitzicht? Zo vraag je opslag
17/01/2022
Een nieuw jaar, een nieuw begin. Met die nieuwe start komt doorgaans ook het jaarlijkse evaluatiegesprek. Samen met je baas terugblikken op het voorbije jaar en plannen maken voor het nieuwe jaar. Daar hoort mogelijk ook een extra duit in jouw loonzakje bij. De hamvraag: opslag vragen, hoe doe je dat op een gepaste manier?
Misschien wel het allerbelangrijkste indien je opslag wil, is weten of je die opslag ook werkelijk verdient. Dat klinkt wat ongenuanceerd, maar het is uitermate belangrijk voor je onderhandeling. Begin daarom met terug te kijken op het vorige jaar. Heb je uitmuntend gepresteerd of zijn er ook verbeterpunten? Tuurlijk, iedereen wil opslag. Je baas zal daar echter enkel oor naar hebben wanneer je het voorbije jaar jezelf (opnieuw) hebt overtroffen. Voor wat hoort wat. Wil je dus opslag, dan moet je zeker zijn van je stuk. Zeker dat je het voorbije jaar meerwaarde hebt gecreëerd voor het bedrijf waar je aan de slag bent.
Even doorduwen
Met dat uitgangspunt bent je er echter nog niet. Bazen lopen nu eenmaal niet te koop met opslag. Je zal het altijd hebben: voor diegene die moet geven, is elke euro er meestal eentje te veel. Voor diegene die moet krijgen, is elke euro er doorgaans eentje te weinig. Ach, je kan het je baas niet kwalijk nemen. Maar, het is wel aan jou om misschien even door te duwen wanneer het op meer salaris aankomt. Aarzel dan ook niet om het zelf op de tafel te brengen wanneer jullie aan de praat zijn.
Kies je moment
Een andere belangrijke zaak: alles heeft zijn moment. Ook een salarisverhoging. Het jaarlijkse evaluatiegesprek is alvast zo een moment dat jouw baas weet dat die vraag wel eens zou kunnen komen. Een ideaal moment voor jou dus ook om het erover te hebben. Doe dat op een onderbouwde manier. Met andere woorden: zorg dat je een aantal stevige argumenten hebt. Dat kan bijvoorbeeld een groot project zijn dat je succesvol tot een einde hebt gebracht. Of mooie verkoopresultaten die je hebt gerealiseerd. Je voelt ons al komen: je resultaten moeten tastbaar (lees meetbaar) zijn. Met je best doen alleen kom je er niet tijdens een loononderhandeling.
Geven en nemen
Last but not least: wees billijk in je loononderhandeling. Je salaris plots verdubbelen, dat gaat helaas niet lukken. Vraag dan ook om een redelijke loonsverhoging. Iets waar jij je goed mee voelt, maar waar ook je baas zich goed mee voelt. Het is in die optiek belangrijk dat je de marktwaarde van je functie voorafgaand tegen het licht hebt gehouden. Mik daarbij op een verhoging waarvan je weet dat je baas sneller overstag kan gaan. Het is tenslotte een onderhandeling. Geven en nemen. Denk daarbij ook niet uitsluitend in termen van salaris. Met bijvoorbeeld meer extralegale voordelen kom je minstens even happy uit je evaluatiegesprek. Veel succes alvast.
Pascal Dewulf