7 signalen dat je dringend opslag moet krijgen

Opslag willen is één zaak, opslag krijgen een ander. Deze signalen geven alvast aan dat het hoog tijd is dat je even bij je baas langsloopt voor die loonsverhoging.

1. Collega’s verdienen meer

Het zal niet makkelijk zijn om van je collega’s los te peuteren hoeveel zij verdienen, maar er zal er toch altijd eentje tussen zitten die er geen geheim van maakt. Zit hij in een gelijkaardige functie dan kan je even polsen of jullie respectievelijke salarissen gelijklopend zijn. Indien niet, moet je hoognodig aan de bel gaan trekken bij je baas. Uiteraard niet je collega als referentie vermelden. Je wilt hem niet in diskrediet brengen. Je hebt het nieuws zogezegd in de wandelgangen vernomen.

2. Je bent een achiever

Je collega’s, maar ook je baas zien het duidelijk aan jou. Je blinkt uit op alle vlakken. Kan je dat dan ook nog staven met feiten en cijfers, dan zit je helemaal goed om meer loon te vragen.

3. Vergelijkbare functies worden elders beter betaald

Het is niet moeilijk om jobadvertenties uit te pluizen of om op vakbeurzen even je oor te luisteren te leggen bij je collega’s. Stel je na wat speurwerk vast dat je onder de marktwaarde zit qua salaris, dan mag je gerust bij je baas op de koffie gaan.

4. Het bedrijf groeit, maar jouw salaris niet

Het leven is geven en nemen. Dat weet je baas meestal ook. Groeit jouw bedrijf als gek, dan is het hoog tijd om jouw baas eraan te herinneren dat jij salarisgewijs graag wilt delen in dat succes.

5. Je kennis wordt steeds meer gespecialiseerd

Specialisten in hun vak zijn gegeerde mensen. Dat weet je baas ook en hij zal het er dan ook niet moeilijk mee hebben wanneer jij bij hem over de vloer komt voor een praatje over je salaris. Belangrijk tijdens het gesprek is dat je ook effectief kan aantonen met praktijkvoorbeelden waarom je gespecialiseerde kennis zo waardevol is.

6. Ze willen je ergens anders aan boord halen

Dat betekent doorgaans een enorme boost voor je salaris, zeker wanneer je baas er alles wilt aan doen om je bij hem te houden. Uiteraard moet je die situatie ook niet misbruiken en er enkel mee op de proppen komen wanneer je ook effectief een ander jobaanbod in handen hebt.

7. De bedrijfswagen van je collega kreeg een behoorlijke upgrade

Rijdt je collega die hetzelfde werk doet als jij plots in een omvangrijkere wagen dan jij, dan klopt er iets niet. Toegegeven, heel wat bedrijven werken vandaag met zogenaamde cafeteriaplannen zodat jezelf kan bepalen waar je je verloning wilt hebben. Toch is het goed om even uit te vlooien hoe dat zoal allemaal komt en om zo ook zelf je deel van de salariskoek op te eisen.

Pascal Dewulf