5 manieren om opslag te krijgen zonder dat je erom vraagt

Opslag vragen zonder dat je erom vraagt? Dat lijkt wel te mooi om waar te zijn. Toch zijn er situaties waarin dit best wel kan.

1. Breng je bedrijf geld op

Doorgaans geeft een baas geld uit aan zijn medewerkers zonder dat hij of zij daarvan onmiddellijk een retour in cash krijgt. Ben je daarentegen een sales manager die grote contracten (en dus ook omzet) binnenhaalt, dan zal je financieel gegarandeerd in de watten gelegd worden. Ook wanneer je bijvoorbeeld een ingenieus plan ontwikkelt waardoor de kostefficiëntie van je bedrijf plots de lucht in schiet.

2. Werk voor twee

Wanneer bedrijven kunnen besparen op personeel, zullen ze dat doorgaans ook effectief doen. Ziet je baas dat je het helemaal redt met alles wat je op je bord krijgt en er bovendien nog zelf wat zou willen bijnemen, wordt dat doorgaans beloond met een groter loonzakje.

3. Zorg dat je collega’s naar je opkijken

Wees een exemplarisch medewerker. Voor je het weet, gaan je collega’s over jouw uitmuntende prestaties praten in de wandelgangen. Net zoals bijvoorbeeld op Tripadvisor krijg je zo een aantal ‘neutrale’ reviews die al heel snel jouw baas ter ore zullen komen.

4. Laat je baas de ster van het bedrijf worden

Een schijnbaar niet voor de hand liggende methode maar wanneer jij als medewerker ervoor zorgt dat je baas keer op keer kan schitteren, gaat hij jou gegarandeerd op handen gaan dragen en krijg je ook heel veel van hem of haar gedaan. Opslag incluis.

5. Knap rotklussen op

Er zijn zo van die dingen die niemand wil doen zoals vrijdagavond plots nablijven. Wanneer jij echter geen bezwaar maakt en met de glimlach je collega’s uitzwaait wanneer zij goed gemutst in weekend vertrekken, word jij al snel de professionele rots in de branding, de baken in de donkere tijden waarop het bedrijf kan tellen. De kans dat je baas je op een keer gaat komen vinden om je daarvoor te belonen, is dan ook reëel.

Wanneer dat allemaal niet zou helpen en je vooralsnog loon naar werken wil, dan kan je nog altijd eigenhandig je baas gaan vinden en het hem of haar op de man of vrouw vragen wanneer je loonsverhoging er (nu eindelijk) staat aan te komen. Baat het niet, dan schaadt het niet.

Pascal Dewulf