10 tips om opslag te vragen (en te krijgen)
09/05/2014
Of je opslag kan vragen, hangt natuurlijk af van je prestaties en de marges van het bedrijf. Ook de economische conjunctuur en de richtlijnen van de overheid spelen een rol. Vaak hangt alles echter ook af van hoe jijzelf de dingen aanpakt. Doe je dat goed, dan zal je loon er zeker beter van worden.
1. Leg uit waarom je opslag verdient
Zorg dat je stevig in je schoenen staat en duidelijke argumenten op tafel kunt leggen. Lijst daarom je verwezenlijkingen op en staaf die met cijfers. ‘Ik ben een beter mens geworden’ is geen reden voor een loonsverhoging.
2. Bepaal eens per jaar je doelstellingen
Een loonsverhoging, daar moet je niet op wachten. Een goede strategie is dat je aan het begin van het jaar met je baas een aantal objectieven afspreekt waarover je een gemeenschappelijk akkoord hebt. Ken aan elk van die objectieven een percentage toe en bepaal in hoeverre jouw loon in functie van de behaalde objectieven kan stijgen. Aan het eind van het jaar overlopen jullie vervolgens samen de objectieven en doen jullie het rekenwerk.
3. Weet wat je waard bent
Een belangrijk drukkingsmiddel voor een loonsverhoging is dat je je bewust bent van je marktwaarde. Kijk even rond in het segment waarin je actief bent. Wat verdienen jouw collega’s bij andere bedrijven in een gelijkaardige functie? Kijk ook naar de algemeen geldende loonbarema’s in de sector of cijfers die worden gepubliceerd op jobsites. Een perfecte argumentatie om je baas te overtuigen.
4. Kies de perfecte timing
Een gesprek over loonsverhoging is een bijzonder moment. Ga dus niet wekelijks bij je baas op de koffie voor zo’n verhoging, dat ontkracht je vraag compleet. Het is daarentegen ook geen geschreven regel dat het maar één keer per jaar kan. Een ideaal moment is bijvoorbeeld wanneer je zonet een groot project succesvol hebt afgerond.
5. Informeer je over de cijfers van het bedrijf
Belangrijk is dat je niet enkel oog hebt voor je eigen belangen maar ook de noden van het bedrijf in de gaten houdt. Hebben ze er zonet een slecht kwartaal op zitten dan is dat doorgaans niet het aangewezen moment om doodleuk het bureau van je baas binnen te stormen voor die langverwachte verhoging. Aan de andere kant wordt dat argument door jouw werkgever vaak ook te pas en te onpas bovengehaald om jouw loonsverhoging weer een tijdje uit te stellen. Aan jou om in te schatten hoe je bedrijf er echt voorstaat.
6. Laat je niet afschepen
Blijf professioneel. Krijg je die langverwachte loonsverhoging toch niet wanneer jij het wil, stel jezelf dan de vraag hoe dat komt en wat je daar eventueel zou kunnen aan veranderen. Laat je aan de andere kant ook niet afschepen omdat je baas toevallig wat extra euro’s wil besparen. Wees kritisch voor jezelf en weet wat je waard bent zonder jezelf te overschatten.
7. Vraag meer dan je wil
Het lijkt een vreemd gegeven maar je kan best wat extra opslag vragen. Waarom? Omdat een gesprek over salaris eigenlijk een onderhandeling is. Zowel jijzelf als je baas zullen trachten om het meeste voordeel te halen. Vaak zal je dan ook de gulden middenweg moeten kiezen om die loonsverhoging uiteindelijk in de wacht te slepen.
8. Dreig niet met ontslag
Wat er ook gebeurt, hou het zakelijk. Het helpt echt niet om te dreigen met ontslag omdat je niet exact krijgt wat je wilt. Integendeel, het verziekt de boel en hypothekeert toekomstige loononderhandelingen. Zint het je echt niet, laat dan beheerst en professioneel doorschijnen dat een te lang uitgestelde loonsverhoging niet zonder gevolgen kan blijven.
9. Laat je emoties erbuiten
Zie een loononderhandeling als een puur zakelijk gebeuren. Probeer je in te beelden wat je zou doen als je bijvoorbeeld voor iemand anders een loonsverhoging zou moeten onderhandelen. Dat haalt je vaak mentaal uit een te eng denkkader.
10. Denk ook aan de alternatieven!
Krijg je geen salarisverhoging, dan zijn er nog altijd een pak alternatieven. Een eenmalige bonus bijvoorbeeld, een upgrade van je bedrijfswagen, een nieuwe laptop, een extraatje in je groepsverzekering. Zie een loonsverhoging dan ook niet altijd in termen van een groter brutobedrag op je loonstrookje.
Pascal Dewulf