Opleiding heftruckchauffeurs met mobiele VR-simulatoren

Vandaag staan in ons land maar liefst 4.000 vacatures open voor heftruckchauffeurs en magazijniers. Amper twee kandidaten solliciteren per openstaande job. Dit grote tekort op de Belgische arbeidsmarkt stimuleerde uitzendgroep Adecco om te starten met een gloednieuw mobiel opleidingstraject. België krijgt als voortrekker drie mobiele VR/AR-simulatoren om meer dan 400 heftruckers en magazijniers per jaar op te leiden.

4.000 openstaande vacatures voor heftruckchauffeurs telt ons land en bedrijven krijgen ze steeds moeilijker ingevuld. Hoewel er heel wat klassieke opleidingen zijn voor de grote groep potentiële kandidaten, zijn deze opleidingen volgens Adecco niet voldoende toegankelijk of haken kandidaten af omdat de opleidingen niet aantrekkelijk genoeg zijn. Daarom helpt Adecco met het mobiele opleidingscentrum bedrijven zelf kandidaten op te leiden op de werkvloer: levensecht, zonder dat ze hun magazijnruimte moeten herinrichten.

Levensechte simulaties

Kandidaten volgen de theoretische lessen thuis digitaal en zakken dan af naar het logistieke bedrijf waar ze de praktijk met levensechte simulaties onder de knie krijgen. “De drie VR/AR-simulatoren laten bedrijven toe om de lessen volledig aan te passen aan de omgeving waarin de kandidaten terecht zullen komen na de opleiding. Met de VR-bril zitten ze meteen in het magazijn van hun toekomstige werkgever. Heftruckchauffeurs in spe zien en voelen bijvoorbeeld de lading en merken als ze ergens tegenrijden. Orderpickers leren elk hoekje van het magazijn kennen, waar ze nadien aan de slag gaan. Op die manier versnellen we de inburgering op de werkvloer na de opleiding”, legt Jan Dekeyser, CEO van Adecco BeLux, uit. “Met de virtuele simulatoren simuleren we heel wat potentiële risico’s op incidenten en accidenten die zich in de echte realiteit voordoen. ​ De technologie staat ons toe om mensen sneller en kwalitatiever op te leiden”, voegt Michel Gelders, projectmanager van het mobiel opleidingsprogramma van Adecco, eraan toe.

Primeur in België

Adecco heeft België uitgekozen om de VR-simulatoren als eerste land uit te testen. Er is bewust voor België gekozen, omdat de krapte op de arbeidskracht hier zeer hoog is én omdat de Belgische economie sterk staat in logistiek en transport. Na het pilootproject in België, schaalt Adecco het aantal simulatoren verder op en rolt Adecco het project uit op wereldschaal.

Mieke Vercruijsse/gf