Job leren op de werkvloer
12/09/2016
Bij chemiebedrijf BASF is onlangs de aftrap gegeven voor het systeem van duaal leren. Leerlingen van in totaal zes studierichtingen zullen dit schooljaar meer de helft van hun schooltijd op de werkvloer doorbrengen.
Een win-winsituatie, benadrukt Vlaams minister van Werk, Economie en Innovatie Philippe Muyters. Onderwijsminister Hilde Crevits denkt ook luidop aan een uitbreiding naar het hoger en algemeen onderwijs.
Leerlingen die in het systeem van duaal leren stappen, lopen vijftien weken lang mee in bedrijven, aanzienlijk meer dan eerdere, soortgelijke initiatieven zoals bijvoorbeeld werkplekleren. Aan het nieuwe systeem werd in totaal bijna twee jaar gewerkt. Een dertigtal scholen participeert. Cursussen werden samen met de bedrijven herwerkt, omdat de theorie meer in het bedrijf wordt gegeven in plaats van op de schoolbanken.
Naast de opleiding chemische procestechnieken, onder andere bij BASF, wordt dit jaar ook nog gestart met duaal leren voor leerlingen elektrische installaties, groen- en tuinbeheer, haarverzorging, ruwbouw en zorgkundige. Volgend jaar volgt elektromechanische technieken. “Dit een win-winsituatie voor iedereen. De jongeren leren hoe het echt moet op de werkvloer. Voor het bedrijfsleven omdat ze jongeren kunnen vormen op de manier waarop zij vinden dat dat moet”, stelt minister Philippe Muyters (N-VA). Onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) haalt aan dat duaal leren al sterk ingeburgerd is in Duitstalig België en prijst daarom de opstart in Vlaanderen. “Leren en werken focuste totnogtoe vooral op het beroepsonderwijs. Met duaal leren maken we de sprong naar het technisch onderwijs en het buitengewoon onderwijs. Dat is een grote verbreding. Later kan het wat mij betreft zelfs ook naar het hoger en algemeen vormend secundair onderwijs gaan. Het zou normaal moeten worden in de samenleving.”