Een knelpuntopleiding volgen in je eigen streek

Kansen krijgen op een fijne job. En daarvoor een opleiding volgen in je eigen streek. De mobiele opleidingen van VDAB bieden je mooie kansen om dat voor jezelf waar te maken. Je volgt de opleiding in je directe omgeving. Maar ook de stages en het aanbod van de vacatures liggen dicht bij jou in de buurt.

“Na elke opleiding die we organiseren, zien we dat onze cursisten een job vinden in het beroep dat ze net hebben aangeleerd”, zegt coördinator van de mobiele VDAB-opleidingen Johan Van Hecke. “Ik zie bovendien dat heel wat van onze cursisten ook lang in die job blijven. Meestal zelfs bij een werkgever die bij hen om de hoek gelegen is.”

Stage

“We organiseren vooral opleidingen voor regionale knelpuntberoepen”, legt Johan uit. “Zo vinden we oplossingen om werkzoekenden en vacatures heel concreet met elkaar te matchen. De opleidingen richten zich op werkzoekenden die in de buurt wonen. Ook mensen die al een stage lopen of opleiding volgen in een deelnemend bedrijf kunnen gebruik maken van ons aanbod.”

Goed materiaal

VDAB organiseert professionele praktijkopleidingen voor bijvoorbeeld dakwerker, poetshulp, gevelreiniger, wegenbouwer,… “Stuk voor stuk beroepen die al langer als knelpunt op de arbeidsmarkt bekend staan. Om de opleidingen, verspreid over Vlaanderen, te kunnen organiseren, werkt VDAB samen met gemeenten, sectoren en partners. Zo is het mogelijk om goed lesmateriaal en degelijke opleidingslocaties te voorzien.

Geslaagd

“Onze instructeurs hebben zelf jarenlang ervaring in het beroep dat ze aanleren”, zegt Johan. “Bedrijven bepalen mee de inhoud van het programma voor hun concrete vacatures. De instructeurs zijn perfect in staat om die accenten mee in het opleidingsprogramma te verwerken. Voor elke cursist is er een vacature. Dat geeft werkzekerheid. Tijdens de opleiding ga je op stage in een bedrijf dat mensen zoekt. Zo leer je heel gericht wat je nodig hebt. Slaag je in de opleiding, dan heb je werk.”

Info: www.vdab.be