Daarom mag je niet alle info uit een interne opleiding later nog gebruiken
26/08/2020
In het kader van je job volgde je een aantal interne opleidingen in het bedrijf van je werkgever. Mag je de kennis die je daarbij verwerft later nog gebruiken, bijvoorbeeld als je aan de slag gaat bij een andere werkgever? Met welke spelregels moet je rekening houden?
Werkgevers hebben vaak niet graag dat werknemers de kennis die ze in hun bedrijf opdeden later bij bijvoorbeeld een concurrent gebruiken. Maar in welke mate mag je die kennis later in een andere job nog aanwenden?
Concurrentiebeding
Je werkgever kan eventueel een niet-concurrentiebeding in je arbeidsovereenkomst hebben ingelast. Is dat het geval, dan moet je nazien of dit geldig is. De wet geeft nu eenmaal zeer strikte voorwaarden aan waaraan zo’n clausules moeten voldoen. Staat er een geldige clausule in je arbeidsovereenkomst dan zal je die (tenzij je ex-werkgever er afstand van deed) ook moeten respecteren.
Bedrijfsgeheimen
Je mag daarnaast ook geen bedrijfsgeheimen van je werkgever ‘gebruiken’ of ‘vertellen’ eens je uit dienst bent. Zo’n bedrijfsgeheim kan bijvoorbeeld zijn als je een geheim productieproces kreeg uitgelegd in een interne opleiding. Doe je dat toch dan riskeer je niet enkel een schadevergoeding te moeten betalen. Je riskeert daarnaast ook strafsancties.
Niet alles is een bedrijfsgeheim
Toch betekent dat niet dat van wat je ‘leerde’ uit een interne opleiding je nadien niets meer zou mogen gebruiken, wel integendeel. De meeste informatie die je daar krijgt, zal nu eenmaal niet als een bedrijfsgeheim kunnen worden aanzien. En wat geen bedrijfsgeheim is, mag je later wel degelijk nog gebruiken. Kreeg je bijvoorbeeld een opleiding in algemene verkooptechnieken, balans lezen of iets dergelijks, dan mag je die kennis in je volgende job of activiteit wel degelijk nog gebruiken.
Overigens bepaalt de wettelijke regeling inzake bedrijfsgeheimen duidelijk dat de bepalingen betreffende bedrijfsgeheimen niet mogen worden opgevat als een grond om de mobiliteit van werknemers te beperken. Zo ben je volgens de wet niet beperkt in het gebruik van informatie die geen bedrijfsgeheim vormt. Bovendien ben je niet beperkt in het gebruik van ervaringen en vaardigheden die je op eerlijke wijze tijdens de normale uitoefening van je functie hebt opgedaan.
Jan Roodhooft, advocaat