Waarom je beter niet (altijd) kiest voor ontslag wanneer je ontevreden bent over je job
19/05/2020
Niet tevreden over je job? Dan maar je spullen pakken en andere horizonten opzoeken? Niet zo snel aub. Dit is waarom.
Wanneer je al een tijdje meedraait in je job komen er al eens momenten naar boven die je aan het denken zetten over je carrière: je job lijkt saaier dan ooit, je carrièrekansen slinken, je collega’s zijn niet meer wat ze ooit waren, … Het is zeker niet abnormaal dat je je zo nu en dan vragen stelt of alles nog goed zit met je loopbaan. Dat houdt je scherp en laat je ook toe om de vinger aan de pols te houden omtrent belangrijke dingen zoals je marktwaarde, je toekomstperspectieven en dies meer. Geregeld je job in vraag stellen, is dus zeker niet slecht.
Online glitter and glamour
Dat het de facto elders altijd beter is en daar dus ook de oplossing ligt voor je probleem, daar moet je niet standaard van uitgaan. Vaak spelen er andere factoren die maken dat je (even) twijfelt aan je job. Je onlinevenster op de wereld bijvoorbeeld. Dat is vandaag immens groot en laat je op het eerste gezicht toe om erg goed in te schatten hoe het me je eigen carrière staat. Toch moet je dat nuanceren. De onlinewereld van je professionele netwerk is niet noodzakelijk de echte wereld. Het is vaak een wereld van goed nieuws, awards en blije mensen die zichzelf op de borst kloppen. Laat je niet blindelings verleiden door die dingen. Veel professionals gebruiken die digitale wereld als een bühne. Kijk dus altijd met een objectieve en realistische blik naar de professionele glitter and glamour die je online te zien krijgt.
Kleine dingen worden (te) groot
Het helpt alvast door je op de juiste dingen te focussen. Vaak gaan we ons in onze job concentreren op de dingen die misschien minder goed zitten. Er zijn echter ook heel wat andere momenten: de fijne momenten onder collega’s, de manier waarop je professioneel bent gegroeid de voorbije jaren en dies meer. Wees dus niet te hard voor jezelf wanneer je na een aantal jaren het bilan van je job opmaakt. Wanneer je alle dingen op een rijtje zet dan kom je niet zelden tot de conclusie dat de dingen waarover je je misschien ergert slechts een klein facet vormen van je job. Als mens heb je echter vaak de neiging om die kleine dingen disproportioneel uit te vergroten.
Objectiviteit en realiteitszin
Dat wil niet zeggen dat je zomaar moet blijven zitten waar je zit. Niemand kan in jouw plaats beslissen waar het met je carrière uiteindelijk naartoe moet. Je leidraad daarbij moet echter objectiviteit en een gezonde dosis realiteitszin zijn. Het gras is echt niet altijd groener aan de overkant. Soms is er zelfs helemaal geen gras. Tot slot: je job uiteindelijk loslaten betekent helemaal niet dat je opgeeft. Integendeel, het laat zien dat je een plan hebt voor jezelf en dat ook ten uitvoer wil brengen. Sla jezelf dus niet voor het hoofd omdat je uiteindelijk toch de handdoek in de ring gooit. Probeer daarentegen lessen te trekken hoe je het in de toekomst misschien anders kan doen waardoor je je ook beter en sterker kan voelen in jouw toekomstige professionele uitdagingen.
Pascal Dewulf