#quitTok: op een hippe manier ontslag nemen? Doe het via TikTok

Op TikTok worden heel wat trends geboren zoals #quitTok’s. Dat zijn korte video’s op TikTok waarin mensen laten zien hoe ze hun ontslag geven. Die #quitTok’s doken na de coronapandemie steeds vaker op. Met honderden miljoenen kijkers pieken ze vandaag qua bereik op TikTok. Even nakaarten (tot zelfs een liveverslag) op TikTok over het ontslaggesprek met je baas en een leuk muziekje eronder? Welkom in de wereld van #quitTok.

Ben je een starter? Weet dan dat het vooral andere starters zijn die meedoen aan de #quitTok-trend. #quitTok: dat is jezelf filmen terwijl je je ontslag indient. Vervolgens plak je er een leuk deuntje onder en voeg je een sprekende caption (begeleidend tekstje met hashtags) toe.

Het resultaat is een volwaardige #quitTok-video. Voor inspiratie: zoek via het TikTok-zoekvenster naar quitTok. Wat je dan te zien krijgt, is een resem ontslaggerelateerde video’s. Vaak pakkend, soms ontroerend en niet zelden ongemakkelijk en confronterend. En, vooral, levensecht. En laat nu net dat laatste hetgeen zijn dat dit soort filmpjes ontzettend populair maakt. #quitTok-video’s hebben ondertussen honderden miljoenen kijkers opgeleverd op TikTok.

Uit het leven gegrepen

Sommigen gaan nog een stapje verder en nemen hun online exitgesprek gewoon op. Uiteraard is hun baas daarbij niet zichtbaar, maar wel zie je hen actief voor hun computerscherm tijdens het ontslaggesprek. Alle emoties die door hun heen gaan, kan je zo haarfijn observeren.

Ook doen ze na het gesprek vaak nog een nabeschouwing. Of ze filmen zichzelf wanneer ze naar het kantoor rijden voor bijltjesdag. En tonen hun bevende handen na het exitgesprek. Bevende handen na een ontslaggesprek? Dat lijkt ons niet echt gezond. Maar goed, meer uit het leven gegrepen dan zo een #quitTok kan niet.

Piekjeshaar

Al bij al blijven de #quitTok’s vrij braaf. Een soort van videodagboek, laten we zeggen. Toch zijn er ook die een stapje verder gaan en hun sollicitatiegesprek laten aankondigen door bijvoorbeeld de ‘Island Boys’. De tweelingbroers met het roemruchte piekjeshaar hebben ondertussen zowat 4,5 miljard views op TikTok. Dat kan tellen. Dat ze jouw ontslag niet gratis gaan aankondigen bij je baas, daar kan je dan ook donder op zeggen. Toch zou het zeker wel binnenkomen als het zou gebeuren.

Virtuele steun

Waarom doen mensen dit soort TikTok’s? #quitTok’s gebeuren vooral om gehoor en virtuele steun te vinden. Anders moet je dat soort moeilijke momenten doorgaans toch maar (grotendeels) in je ééntje verwerken. Leuk is anders. Wanneer je daarentegen woorden van sympathie van over heel de wereld krijgt, dan kan dat met dit soort pijnlijke (vaak ook blije en opgeluchte) gebeurtenissen uiteraard altijd helpen. En raak je er zo ook weer (wat) sneller bovenop.

Pascal Dewulf