Kan je je anciënniteit meenemen naar een nieuwe werkgever?

Je bent al heel wat jaren aan het werken bij je huidige werkgever, maar krijgt een aanbod om elders aan de slag te gaan. Kan je, als je op dat aanbod ingaat, de opgebouwde anciënniteit ‘meenemen’? Hoe kan je daarbij te werk gaan?

De anciënniteit die je als werknemer hebt in een bedrijf is niet zonder belang voor je rechten. Ze speelt onder andere een rol wat betreft de opzegtermijn die je werkgever moet naleven als hij je ontslaat. De anciënniteit kan daarnaast ook bijvoorbeeld belangrijk zijn voor de bepaling van je loon, voor allerhande extralegale voordelen enz.

Andere job, anciënniteit weg

Als je bij een andere werkgever aan de slag gaat, verlies je in principe de anciënniteit die je opbouwde bij je eerdere werkgever. Dat is dus iets waar je rekening mee moet houden als je van job wil veranderen.

Je kan andere afspraken maken

Je kan met je nieuwe werkgever wel andere afspraken maken. Zo kan je met hem overeenkomen dat hij de vroeger opgebouwde anciënniteit toch overneemt. Zo’n clausule is perfect geldig. Onderhandel hierover met je nieuwe werkgever vóór je bij hem in dienst treedt. Hoe liever de nieuwe werkgever heeft dat je bij hem komt werken, hoe meer kans je hebt dat hij je anciënniteit wil overnemen.

Kom je tot een akkoord, neem dan die afspraak ook op in de arbeidsovereenkomst zodat er later geen discussie kan ontstaan.

Waarvoor geldt het?

Maak meteen ook afspraken over op welke vlakken de overgenomen anciënniteit precies geldt (bv. enkel voor de bepaling van de opzegtermijn of ook voor bv. het loon en andere voordelen). Neem meteen ook een regeling op over hoe de anciënniteit dan wel in aanmerking wordt genomen bij het bepalen van de opzegtermijn. Verduidelijk daarbij of berekend wordt conform één maand per begonnen jaar dienst dan wel op basis van de nieuwe regeling in weken.

De overgenomen anciënniteit speelt overigens enkel in je voordeel en niet in je nadeel. Je hoeft er geen rekening mee te houden als je later zelf je arbeidsovereenkomst opzegt.

Jan Roodhooft, advocaat

Vind een job in de buurt van