Zo verwerk je je ontslag met de glimlach (en ga je weer aan de slag)

Ontslagen worden, het kan iedereen overkomen. Toch hoeft het allemaal niet zo erg te zijn als een mens wel denkt. Met deze tips verwerk je je ontslag alvast met de glimlach en ben je zo weer aan de slag.

1. Neem het niet persoonlijk

Aan het eind van de dag hebben jij en je baas enkel een zakelijke relatie. Jij levert bepaalde prestaties en wordt daarvoor betaald. Punt, andere lijn. Komt er een einde aan die overeenkomst dan is dat zo.

2. Neem de tijd om even op adem te komen

Tussen twee jobs in zitten, kan best wel verfrissend zijn. Even een mentale reset doen alvorens je er weer in vliegt, heeft alleen maar voordelen. Je komt terug tot jezelf en vindt hernieuwde energie om er weer in te vliegen.

3. Kijk naar de toekomst

Het verleden kan je niet veranderen, de toekomst bepaal jij echter zelf. Kwel jezelf dan ook niet met de dingen die geweest zijn en steek je energie in wat nog komen moet.

4. Laat je individualiteit niet ondermijnen

Jij bent wie je bent. Met job of zonder job. Te vaak wordt een job aanzien als een statussymbool, als een graadmeter voor het succes in het leven. Sterker nog: vaak wordt iemands job zelfs geassocieerd met het karakter en de visie van die persoon. Wie je bent in het leven is echter een heel subjectief gegeven en betekent voor iedereen wat anders. Je karakter verlies je alvast niet wanneer je je job verliest. Een geruststelling.

5. Zoek verbeterpunten

Een ontslag kan velerlei redenen hebben. Was je baas echter niet tevreden over jouw prestaties, dan moet je eerst onderzoeken of de oorzaak daarvan bij jou dan wel bij je baas ligt. Weet jij dat je een aantal dingen anders had kunnen doen, identificeer die dan en maak er verbeterpunten van.

6. Breng structuur in de zaak

Wanneer je ontslagen bent, loop je het risico dat je doelloos op de sofa belandt. Breng na een rustpauze waarvan je de tijdsduur zelf bepaalt dan ook terug structuur in je dag. Richt je dag in net als een werkdag met ontbijt, lunch en vul alles daartussen op met nuttige dingen. Van zodra je weer op jobjacht gaat, zal je trouwens merken dat dit een fulltime bezigheid is. Focus je daarop en zorg dat je dag geordend is.

7. Ga voor positiviteit

Het laatste wat je kan gebruiken na een ontslag, is mensen om je heen die door hun lamento’s je in een neerwaartse spiraal brengen. Omring je daarom met blije, positieve mensen die je voortstuwen op weg naar een nieuwe job en een nieuwe professionele toekomst. Wees ook positief naar potentiële werkgevers en ga steeds met opgeheven hoofd en de glimlach richting sollicitatiegesprek. Het is echt geen schande om te moeten vertellen dat het niet meer boterde tussen jou en jouw voormalige baas. Heb daarover wel een positief verhaal en trap niet na, noch naar je voormalige baas noch naar je voormalige collega’s.

Pascal Dewulf