Zo ga je best om met een nakend ontslag

Een ontslag komt nooit gelegen. In heel wat gevallen kan je het echter wel voelen aankomen. Die situatie kan je misschien niet veranderen, maar wel de manier hoe je ermee omgaat.

Blijf positief

Je kan er misschien niets aan veranderen dat je wordt ontslagen, de manier waarop je ermee omgaat echter wel. Ofwel zink je weg in een diepe put ofwel probeer je de zaak te relativeren. Je bent niet de eerste en niet de laatste die zoiets overkomt. Laat dat een troost zijn.

Neem het niet (te) persoonlijk

Soms botert het gewoon niet meer tussen jou en het bedrijf waar je aan de slag bent. Leer ermee te leven en neem je ontslag niet (te) persoonlijk.

Leer en ga verder

Het kan zijn dat er mogelijk wat schortte in je dagelijkse functioneren. Aan jou om uit te zoeken wat, maar doe het in waardigheid. Veeg het stof van je pak, schaaf je minder goede kanten bij en sla een nieuwe professionele weg in.

Je job is niet wie jij bent

Je mag dan misschien wel veel passie hebben voor je werk, je job bepaalt niet wie jij als mens bent noch hoe je in het leven staat. De job als statussysmbool, je gaat erin mee of niet. Moraal van het verhaal: je hoeft heus niet in een identiteitscrisis terecht te komen wanneer je je job kwijt speelt.

Neem de tijd voor reflectie

Mogelijk heb je al een nieuwe job in de wacht gesleept, probeer toch om even op adem te komen en dan weer door te gaan. Een korte rustperiode tussen jobs doet wonderen, het is een soort van reset in je hoofd.

Wacht niet tot het bijltjesdag is

Anticipeer op de dingen en wacht niet tot het echt bijltjesdag is. Trek je stoute schoenen aan en begin aan je zoektocht naar een nieuwe professionele uitdaging nog voor je baas je de deur wijst. Dat maakt gelijk een goede indruk bij een potentiële werkgever.

Wees positief naar je nieuwe werkgever

Zet je ego opzij, zoek de ware toedracht van je ontslag en trek je conclusies. Wat ook je besluit is, wees steeds positief naar je nieuwe werkgever en gooi niet met modder naar je ex-collega’s en/of ex-baas.

Zorg voor een goed verhaal

Een goed verhaal is alles. Storytelling doet er echt toe, ook wanneer je zopas bent ontslagen. Een goed verhaal/goede uitleg over je ontslag transformeert een moeilijk moment tot een positieve wending in je carrière. Daar zal je nieuwe baas zeker oren naar hebben.

Pascal Dewulf