Waarom je ontslag een zegen kan zijn

Ai, net je C4 gekregen? Wanhoop niet en stop die waterlanders! Ontslagen worden betekent niet per se slecht nieuws. Gebruik deze kans om te heroriënteren, een studie aan te vatten of af te maken, een eigen zaak te starten of om eindelijk aan die wereldreis te beginnen. 5 redenen om die C4 te verwelkomen.

Adempauze

Maak van de gelegenheid gebruik om bij te tanken. Stap even uit de ratrace en neem tijd voor jezelf. Niemand verwacht van jou dat je na een ontslag meteen weer aan de slag gaat. Voel je niet schuldig en bekom rustig van de grote verandering in je leven.

Studeren

Altijd al kleuterleid(st)er willen worden? Spijt van de onafgemaakte studie in de chemie? Ga ervoor, en kruip weer achter de schoolbanken, nu je er tijd voor hebt. Informeer naar vrijstellingen op basis van competenties of vroeger afgelegde vakken, of verkorte trajecten voor volwassenen.

Heroriënteren

Tijd voor de grote stap zijwaarts. Misschien is je ontslag het ideale moment om over te stappen op een andere sector, of een totaal nieuwe jobinvulling. Informeer even bij de VDAB welke opleidingen je kan volgen, of wat de knelpuntberoepen zijn. Misschien doe je hier ideetjes op?

Eigen zaak

Geen excuses meer, tijd om je eigen zaak uit de grond te stampen. Maak die droom waar en zet je consultancy bureau op, start een catering business of open je eigen koffiebar. Je hebt de tijd om research te doen, de benodigde administratieve stappen te ondernemen en aan je businessplan te werken.

Droomreis

Die reis op de fiets door Zuid-Amerika, daar ging het ooit van komen, toch? Nu of nooit, denken wij zo. Je hoeft geen vakantie op te nemen, je leeft ginder een pak goedkoper (ok, de vliegtickets even buiten beschouwing gelaten) en je hebt tijd om te herbronnen en je te bezinnen over je volgende stap.

Eveline Janssens