Waarom je maar beter de reden van je ontslag nakijkt op je C4

Als je arbeidsovereenkomst stopt, moet je werkgever je een document C4 bezorgen. Waarom is de reden van beëindiging die daarop staat van belang?  Wat kan je doen als volgens jou die reden niet correct is?

Waarover gaat het?

Ongeacht de reden waarom je arbeidsovereenkomst stopt, moet je werkgever je bij het einde van je arbeidsovereenkomst een aantal documenten bezorgen. Zo moet hij je onder andere het werkloosheidsattest C4 bezorgen.  Met dit attest kan je werkloosheidsuitkeringen aanvragen.  Op dit attest moet de exacte reden voor de werkloosheid worden aangegeven.

Belang

Je kan enkel werkloosheidsuitkeringen krijgen als je onvrijwillig werkloos bent. De RVA zal dan ook de reden nakijken en op basis daarvan beoordelen of je al dan niet een werkloosheidsuitkering kan vragen. Als de reden te vaag is, kan de RVA aan je werkgever ook bijkomende toelichtingen vragen.  De reden die op je C4 staat kan er dan ook toe leiden dat je eventueel geen werkloosheidsuitkering krijgt.

Als werknemer kan je om een motivering van je ontslag door je ex-werkgever vragen.  Indien deze bij de motivering dan andere redenen aangeeft dan deze die op je C4 staan dan heb je meteen goede argumenten om te zeggen dat wat je ex-werkgever stelde niet correct is en kan je eventueel een vergoeding voor kennelijk onredelijk ontslag vragen.

Correctie vragen

Ben je van oordeel dat je werkgever een verkeerde reden voor de beëindiging van je arbeidsovereenkomst vermeldde op je C4 dan kan je hem om een aangepaste C4 vragen.  Gaat de werkgever daar niet op in dan kan zo’n vordering ook bij de rechtbank gesteld worden. Dat zal bijvoorbeeld vaak gebeuren als een werknemer een ontslag om een dringende reden betwist. Veelal zal in het kader van zo’n procedure meteen om een aangepaste C4 worden gevraagd. Om zeker te zijn dat je ex-werkgever een veroordeling om een aangepast document af te leveren ook zal nakomen zou je aan de vordering meteen een dwangsom kunnen koppelen.

.Jan Roodhooft, advocaat