Je baan kwijt? Zo raak je er snel overheen

Wanneer je de laan wordt uitgestuurd door je baas, is dat altijd een beetje slikken.

Toch is het feit dat je de professionele bons hebt gekregen, geen ramp. Met deze inzichten kom je daar alvast weer heel snel overheen. En ga je vervolgens opnieuw helemaal enthousiast aan de slag.

Pijnlijke gebeurtenis

Wanneer je zelf opstapt, is dat doorgaans een heel ander gevoel. Dat komt omdat jij op dat moment de controle hebt over je carrière, niet je baas. Wanneer je baas je daarentegen bedankt voor bewezen diensten, is dat meestal een pijnlijke gebeurtenis. Vaak komt het compleet onverwacht. Soms voel je de bui al hangen, maar ook dan blijft het even lastig. Hoe het ook zij, bij een ontslag krijgt je professionele ego doorgaans een stevige deuk. Je voelt je gekrenkt. Vaak ben je ook boos. Je voelt je onheus en weinig respectvol behandeld. Dat maakt je ergens diep in jezelf ongelukkig. En je voelt je gekwetst omdat je baas je zomaar laat gaan.

Even laten bezinken

In functie van hoelang je al aan de slag bent, laat je dat ontslag dan ook best een tijdje bezinken. Neem een paar weekjes vrijaf. Dat geeft je rustig de tijd om alles weer op een rij te zetten. Uiteraard mag je in die tijd, als je daar zin in hebt, al beginnen uitkijken naar een nieuwe baan. Vooral wanneer je al langere tijd aan de slag was bij een bedrijf, druk je best even de pauzeknop in. Dat geeft je de mogelijkheid om je oude professionele leven achter je te laten en ruimte te maken voor nieuwe carrière uitdagingen.

Vertrouwenspersoon

Belangrijk is alvast dat je in die periode van bezinning met een vertrouwenspersoon kunt praten over wat jou is overkomen. Doe je dat niet dan riskeer je dat die pijnlijke gevoelens zich gaan vastzetten. Dat klinkt zweverig, maar dat is het heus niet. Het is een diep menselijk verlangen om aanvaard, geaccepteerd en gerespecteerd te worden. Ook professioneel wil je voelen dat je er echt toe doet.

De bluts met de buil

Wanneer je aan het begin van je carrière staat, kan je van een ontslag bovendien erg onzeker worden. Ben je daarentegen een doorgewinterde professional, dan neem je de bluts met de buil. Je weet immers wat je waard bent en gelooft in jezelf. Ook wanneer je ex-baas dat niet doet. Hoe het ook zij, neem het niet te persoonlijk. Misschien klikte het helemaal niet of paste je niet in de bedrijfscultuur. En, er lopen zeker en vast mensen rond in het bedrijf waar je aan de slag was die minder competent zijn dan jij, maar die om allerlei redenen uit het vizier zijn gebleven.

Hernieuwde energie

Het kan natuurlijk ook dat je, al dan niet door omstandigheden, het de laatste tijd professioneel wat hebt laten hangen. In dat geval moet je jezelf (figuurlijk) afborstelen, schoon schip maken en jezelf een upgrade geven. Misschien moet je mentaliteit anders, misschien heb je wat vorming of coaching nodig. Maakt niet uit. Zorg dat je vervolgens met hernieuwde energie weer op zoek gaat naar die droombaan.

Pascal Dewulf