Dit doe je beter niet nadat je bent ontslagen

Zopas de bons gekregen? Dan moet je de volgende dingen zeker vermijden.

Bij de pakken blijven zitten

Ontslagen? So what? Je bent niet de eerste en zeker niet de laatste. Dus: neem even wat rust, pak jezelf bijeen en ga zo snel als mogelijk solliciteren of dokter voor jezelf een alternatief of misschien wel een volledig nieuw carrièrepad uit. Je kan er zelfs al aan beginnen tijdens je opzegperiode.

Als een dief in de nacht verdwijnen

Ze kunnen misschien je job afpakken, maar nooit je waardigheid. Ga dus met opgeheven hoofd de deur uit en organiseer een leuk afscheidsfeestje. Je (ex-)collega’s zullen dat zeker appreciëren en er nog lang over napraten wanneer je weg bent. Be the perfect gentleman(woman). Altijd en overal. Punt, andere lijn.

Dingen verbergen op zoek naar een nieuwe job

Terug aan het solliciteren? Wees dan open met potentiële werkgevers. Ook zij vinden het heus geen schande dat je vorige werkgever je heeft laten gaan. That’s life. Aan het eind van de dag is een job gewoon een contractuele overeenkomst. Niet minder of meer.

Jezelf niet kritisch bekijken

Na een ontslag is het steevast een perfect moment om even aan zelfreflectie te doen. Misschien treft jou helemaal geen schuld, maar misschien had je het evengoed anders kunnen aanpakken. Hoe is het zover gekomen en hoe zou je dit in de toekomst kunnen vermijden? Of, hoe zou je het zelf anders willen doen in je professionele toekomst? Vragen waarop je een antwoord dient te vinden alvorens opnieuw op jobjacht te gaan.

Boos en teneergeslagen zijn

Maak van je ontslag geen guilt trip of een rondje egotripperij. Zelfbeklag is niet aan de orde. Ben je gezond? Dan heb je alle troeven in handen om gelukkig en positief op zoek te gaan naar een nieuwe professionele uitdaging. Wurm jezelf dus niet in een slachtofferrol en ga er opnieuw voor. Yes, you can!

Pascal Dewulf