Binnen welke termijn moet je werkgever een dringende reden inroepen?

Als je werkgever je wil ontslaan om een dringende reden heeft hij daarvoor niet ‘onbeperkt’ de tijd. Binnen welke termijn moet hij dat precies doen en vanaf wanneer begint die te lopen? Wat is het gevolg als hij zich daar niet aan houdt?

Dubbele driedagentermijn

Als je werkgever je wil ontslaan om een dringende reden, dan geldt een dubbele driedagentermijn.  Meer bepaald moet je werkgever je ontslaan om een dringende reden binnen de drie werkdagen na de vaststelling van de ernstige tekortkoming die je zogenaamd zou hebben begaan. Hij moet je verder binnen de drie werkdagen na het ontslag op de hoogte brengen van de onderliggende reden(en) voor het ontslag. In de praktijk worden de redenen voor het ontslag vaak in dezelfde brief opgenomen als deze waarin het ontslag om een dringende reden ter kennis wordt gebracht aan de werknemer.

Vanaf wanneer?

De dubbele driedagentermijn begint echter niet noodzakelijk te lopen vanaf het moment dat de feiten die het ontslag om een dringende reden zouden kunnen rechtvaardigen zich voordeden. De driedagentermijn begint integendeel te lopen vanaf het moment dat de werkgever een voldoende kennis had van de feiten.

Concreet moet daarbij het voor ontslag bevoegde orgaan binnen het bedrijf een voldoende kennis van de feiten hebben. Bij een discussie moet je werkgever bewijzen dat de termijn in kwestie werd gerespecteerd en wanneer het voor ontslag bevoegde orgaan dus kennis heeft gekregen van de feiten. Jij moet integendeel dat bewijs niet leveren.

Sanctie

Houdt je werkgever zich niet aan deze termijnen bij een ontslag om een dringende reden, dan zal dit ontslag niet geldig zijn. Je kan dan als werknemer zeggen dat het ontslag om een dringende reden onterecht gebeurde en dat je werkgever je in die omstandigheden onterecht ontsloeg en je een verbrekingsvergoeding verschuldigd is. Eisen dat je werkgever je opnieuw in dienst neemt kan je integendeel niet.

Jan Roodhooft, advocaat