Zo kom je goed over bij een online sollicitatie

Meer en meer gebeuren sollicitaties online, bijvoorbeeld via chat met webcam. Daarbij zou vooral je performance van doorslaggevende aard zijn. Hoe je overkomt, zou zelfs belangrijker zijn dan wat je zegt. Daarom enkele tips om goed in beeld te komen.

Voorbereiding

Meld je op tijd aan en zorg dat je klaar zit voor je eraan moet beginnen. Check vooraf eens met de camera hoe je overkomt.

Lichtinval

Zorg ervoor dat je geen venster hebt achter je, anders zie je er met het tegenlicht uit als een schim, een schaduw en dat is geen fraai beeld. Zorg er daarentegen voor dat je gezicht verlicht wordt. Zo ga je stralen.

Achtergrond

Let op je achtergrond. Geen rommel achter je, want zo kom je slordig over. Maak ook dat er geen gênante zaken te zien zijn achter je, bijvoorbeeld op een poster. Hou het sober en strak, maar niet saai. Een boekenrek met slimme titels of een leuk kunstwerk ogen wel goed.

Internetconnectie

Probeer wifi-connectie te vermijden en werk met een internetkabel. Zo ben je zekerder van een goede connectie, want niets zo erg dan de connectie te verliezen terwijl je met een sollicitatie bezig bent.

Rust

Kies voor een rustige plaats en zorg dat je alleen bent. Geen jengelende kinderen die je te pas en te onpas komen storen. Ook huisdieren ban je best even uit de ruimte waar jij je sollicitatie doet. Zet ook de televisie of de radio uit.

Positionering

Zorg dat je goed in zicht bent. Test vooraf uit waar je je zet, zodat je gezicht volledig zichtbaar is. Je positioneert je best in het midden van het scherm. Probeer de lens op ooghoogte te krijgen en zet je op armlengte. Zo kom je best over.

Kledij

Kleed je wat deftig en ga dus niet in pyjama achter je computer zitten. Let op dat je niet overdrijft. Je hoeft zeker niet in maatpak te verschijnen.

Mieke Vercruijsse