Solliciteren kan ook met virtual reality en 3D

Unilin, producent van onder andere Quick-Stepvloeren, doet vanaf nu een beroep op virtual reality gecombineerd met gamification om sollicitanten wegwijs te maken in het bedrijf en op hun toekomstige werkvloer. Momenteel is het bedrijf op zoek naar 50 nieuwe medewerkers die over technische capaciteiten beschikken of interesse hebben in techniek en productieprocessen.

Nick Leenaert, Talent Director bij Unilin: “Wij vinden het heel belangrijk dat sollicitanten meteen weten hoe hun werkomgeving er uitziet en of de functie waarvoor zij bij ons solliciteren wel voor hen geschikt is. Om ze dat mogelijk te maken deden wij een beroep op externe specialisten die voor Unilin een concept rond virtual reality hebben uitgewerkt waarmee wij de kandidaat-werknemers laten kennismaken. Het gaat over een film waarbij virtual reality en 3D met elkaar worden gecombineerd. De sollicitant zet net als voor een 3D game een speciaal soort bril op zodat hij een virtuele rondleiding kan maken in het bedrijf en onder andere 360 graden ronddraait op zijn mogelijke werkplaats. Aan het eind kruipt hij dan letterlijk in de huid van een werknemer op de productievloer. Wij zijn nu op zoek naar operators en technici. Die zullen op die manier kennismaken met Unilin en onder meer dankzij simulaties meteen zien wat de job inhoudt. Belangrijk is ook dat je dit thuis kan uitproberen. Je hoeft daarvoor niet naar het bedrijf te komen. Je kan de ontdekkingstocht bij manier van spreken aan je eigen tafel ervaren hoe het er bijvoorbeeld werkelijk aan toe gaat in de productie-afdeling.”

Opleiding

Nick Leenaert benadrukt dat Unilin inzet op beleving, op innovatie en ook op interesse bij kandidaten die geen ervaring hebben, maar wel interesse om als bediener van machines of technicus aan de slag te gaan in de productieomgeving. Indien blijkt dat het ze aan de hand van de virtuele informatie die ze krijgen echt bevalt, dan zorgt het bedrijf dat ze een kans krijgen en daarvoor de specifieke opleiding krijgen.

Showroom

“De film kan je bekijken op jobs.unilin.com. En in de showroom van Unilin Wielsbeke is dat ook mogelijk. In de ontvangsthal staan enkele schermen opgesteld. Bekijken is eveneens mogelijk in de kantoren van onze rekruteringspartners: Synergie Belgium, Ago-Jobs & HR, Forum Jobs. Of in de vestigingen in Desselgem en Oostrozebeke. Met dit systeem hebben wij in de bedrijfswereld allicht een primeur voor wat betreft de sollicitantenmarkt. Wij gaan het onder andere ook gebruiken voor onze opendeurdagen en op de beurzen waar wij een informatiestand hebben.”

Jan Decock