Een geslaagde videosollicitatie in vier stappen

Gedwongen door de omstandigheden kunnen werkgevers voorstellen om sollicitatiegesprekken vanop afstand te laten plaatsvinden. Hangouts of video-meetings zijn een handig alternatief voor die gevallen waar je niet bij het bedrijf terechtkunt voor een gesprek. Hierdoor krijg je als sollicitant toch de mogelijkheid om duidelijk te maken waarom jij de geschikte persoon bent voor de openstaande vacature. Hou bij een videosollicitatie rekening met de onderstaande 4 tips.

Gewoon doen

Als je een uitnodiging krijgt voor een video-interview, ga er dan ook op in. Zoek geen uitvlucht door te vertellen dat je een trage of instabiele internetverbinding hebt. Probeer niet om de datum te verschuiven voor een live-interview of je te beperken tot een telefonisch interview. Een werkgever wil zien met wie hij in de toekomst zal samenwerken. Als je de job echt wil, ga je de uitdaging aan om face to face met je toekomstige werkgever in gesprek te gaan.

Verzorgd in beeld

Wat voor een live-interview geldt, is ook van toepassing voor een videocall. De eerste indruk blijft hangen. Neem dus voor je aan het gesprek begint de tijd om nog even die kam door je haar te halen of je make-up wat bij te werken. Neem de moeite om een net hemd of blouse aan te trekken. Je gaat immers bij je toekomstige werkgever op bezoek en daar hoort een bepaalde etiquette bij.

Aandacht voor je omgeving

De camera van je pc of je smartphone verraadt ook in welke omgeving je zit om het interview te doen. Zorg zoveel als mogelijk voor een rustige, neutrale achtergrond. Ga niet voor een raam zitten, want dat zorgt heel dikwijls voor een storende overbelichting. En spreek ook duidelijk af met je huisgenoten dat ze je met rust laten. Al je inspanningen om de werkgever te overtuigen van je kwaliteiten vallen in het niets als er plots spelende kinderen of een onaangekondigde huisgenoot in beeld opduiken.

Zeker van de techniek

Om via pc een gesprek aan te gaan moet je vertrouwen op de techniek. Bouw maximale zekerheid in dat jouw verbinding niet verstoord zal raken. Zorg dat je camera juist ingesteld is en dat je geluid naar behoren werkt. Doe eventueel met een vriend of goede bekende vooraf een testgesprek, zodat je er zeker van bent dat je in de beste omstandigheden aan het interview kunt beginnen.