Sollicitatiekampioen: jezelf omschrijven zonder in clichés te vervallen. Dat doe je zo

Jezelf op een originele manier omschrijven in een sollicitatiebrief is een kunst. Voor je er erg in hebt, dreig je immers al snel te vervallen in clichés als ‘gedreven’ en ‘ambitieus’. Op een originele manier afwijken van platgetreden sollicitatiepaden doe je zo.

Jezelf omschrijven als een ‘gedreven professional’ of ‘iemand die hard werkt om zijn doelen te behalen’, zal de rekruteerder enkel maar doen geeuwen. Waarom? Omdat iedereen die dingen zegt/schrijft. Eigenlijk zeg je daarmee niets over jezelf. En laat dat nu net het geheim zijn om origineel uit de hoek te komen bij een sollicitatie.

Ietsje anders formuleren

Is er dan iets mis met het feit dat je een hardwerkend iemand bent en dat ook wil duidelijk maken? Niet echt, maar misschien moet je het net ietsje anders formuleren. Om even terug te gaan naar het voorbeeld van hierboven over hard werken en doelen behalen. Zeg misschien eens: ‘Ik ben iemand die graag gefocust en doelgericht bezig is, maar tegelijkertijd heel veel oog heeft voor het welzijn van zijn/haar collega’s. Harmonie in het team is voor mij erg belangrijk.’ Ja, als je zoiets leest als rekruteerder kan je toch alleen maar aangenaam verrast zijn, toch?

Nietszeggende termen

Bottom line: probeer je ver te houden van nietszeggende termen wanneer je jezelf beschrijft. Vermijd algemene begrippen waarvan je zeker weet dat anderen ze ook gebruiken. Hard werken bijvoorbeeld. Ken jij iemand die zou schrijven dat hij/zij niet graag hard werkt? Maak het daarentegen persoonlijk en laat jezelf professioneel zien zoals in het voorbeeld hierboven. Wees ook praktisch in je beschrijvingen: ‘Collega’s vragen tijdens de werkdag graag mijn hulp omdat ze weten dat ik hen met raad en daad bijsta wanneer daar tijd voor is.’ Nice! Je bent een mens-mens op de werkplek, maar weet ook je grenzen af te bakenen wanneer je met superdringende dingen bezig bent. Weer punten gescoord bij de rekruteerder.

Steevast authentiek

Je mag ook onverwachte wendingen nemen. Een voorbeeld: ‘Op de werkplek noemen ze me vaak Einstein omdat ik telkens met een onverwachte oplossing kom. Dat klopt, maar Einstein kon zeker niet zo goed overweg met Photoshop (of een ander softwarepakket) dan ik.’ Glimlach verzekerd. Zie je, je mag dingen gebruiken die mogelijk iedereen gebruikt, maar doe het op een andere manier. Geef er een draai aan, zorg steeds voor verrassing en intelligente humor en maak het bovenal authentiek. Het gaat om jou en wie jij bent. Succes!

Pascal Dewulf