7 flaters die je absoluut moet vermijden in je sollicitatiebrief
04/01/2016
Een goede sollicitatiebrief maken, is een kunst op zich. Wanneer je de volgende flaters vermijdt, ben je alvast aardig op weg.
1. Standaardformuleringen gebruiken
Het internet is bezaaid met blauwdrukken van sollicitatiebrieven. De meesten daarvan zitten echter boordevol clichés en dat zal een rekruteerder snel doorhebben. Vermijd dus om standaardbrieven die je vindt op het internet te kopiëren.
2. Schrijffouten
Een klassieker, maar wel fataal. Laat daarom even de spellingcontrole van je tekstverwerkingssoftware los op je sollicitatiebrief en laat je professionele proza vervolgens door een aantal personen grondig nalezen. Zo vermijd je fatale schrijffouten.
3. Langdradigheid
Wees kort en krachtig. Maak je sollicitatiebrief niet langer dan één A4’tje. Rekruteerders hebben doorgaans een hekel aan te lange sollicitatiebrieven.
4. Niet inspelen op de vereisten van de vacature
Rekruteerders hebben snel door wanneer je in bulk sollicitatiebrieven verstuurt. Zorg dat je sollicitatie dan ook inspeelt op de vereisten van de vacature en toon affiniteit en voeling met het bedrijf waar je aan de slag wil.
5. Je voordoen als de witte raaf
In je sollicitatiebrief moet je jezelf wel degelijk verkopen, maar je mag het er ook niet te dik bovenop leggen. De grens tussen zelfzekerheid en arrogantie is vaak erg klein.
6. Een foutieve bedrijfsnaam gebruiken
Wanneer je aan het solliciteren bent, is de kans groot dat je dat bij meerdere bedrijven doet. Let dan ook goed op wanneer je bepaalde delen van je sollicitatiebrief ‘knipt’ en ‘plakt’. Check in het gekopieerde gedeelte steeds of je geen foutieve bedrijfsnaam hebt vermeld.
7. Een verkeerd bestand in attachment meesturen
Solliciteer je via e-mail (zoals de meeste mensen vandaag doen) kan het zijn dat je in het heetst van de strijd een ander bestand vastklikt aan je e-mail dan je cv. Voor je je e-mail verstuurt, kan je dus best nog even dubbelklikken op de bijlage die je aan je e-mail hebt vastgehecht. Kwestie van alles even te dubbelchecken.
Pascal Dewulf