Winter is coming

Ook in de winter elke dag op tijd op je werk raken? Maak je auto of fiets winterklaar en bol vlot en zonder ongelukken tot aan je bureau. Van warme kledij tot een volledig check-up bij je garagist, bescherm jezelf tegen gladde wegen en guur winterweer.

Fietser, opgelet!

Kies voor aangepaste fietskledij in de winter. Warmte, vochtafstotende en reflecterende broeken, jasjes en handschoenen zijn geen overbodige luxe. Investeer eventueel in overschoenen, een buff (een dunne sjaal van warme stof) en een bivakmuts om je volledige gezicht te beschermen. Nee, je wint er geen style award mee, maar je komt (ongeveer) droog aan op het werk.

Je fietst in het donker van en naar het werk? Investeer in goede (extra) fietslichten en reflectoren. Maakt niet uit dat je het gevoel hebt als een flikkerende kerstboom rond te fietsen, als je maar veilig op je bestemming raakt.

Ook voor fietsen kan je aangepaste banden kopen. Winterbanden hebben een ander profiel en samenstelling van het rubber. Ze zijn geschikt om op sneeuw te rijden. Spijkerbanden gebruik je dan weer om rijm- en ijsplekken te trotseren. Prijzen voor deze banden starten tussen de 40 en 70 euro.

Auto winterklaar?

Het begint met een bezoekje aan de garage. Laat een onderhoud uitvoeren en controleren of je auto winterklaar is. Laat je winterbanden tijdig plaatsen en nakijken of je batterij nog een rondje mee kan.

Touring stelde een lijstje op met do’s-and-don’ts voor de winter:

Niet:

Gebruik geen warm water om je ruit te ontdooien. Het temperatuurverschil kan ruiten doen barsten.

Zet je handrem niet op, maar gebruik je versnelling als je parkeert. Zo vermijd je dat de handrem vastvriest.

Zet de motor niet aan terwijl je staat te krabben, die warmt niet op zo lang je auto stilstaat.

Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes zoals je ruiten insmeren met een halve aardappel werken jammer genoeg niet. In tegendeel, er kan zetmeel achterblijven op je voorruit, wat het zicht vermindert.

Wel:

Krabben blijft de klassieker, in combinatie met een anti-vriesmiddel.

Aandampende voorruiten ga je te lijf met een doek en wat allesreiniger.

Vastgevroren deuren of ramen? Talkpoeder tussen de deur strooien helpt tegen vastvriezen.

Een haperende batterij? Zet even alle bijkomende systemen uit: verwarming, radio, ruitenwissers,… Probeer het nu nog eens zonder de extra energieverbruikers.

Een veilige rit gewenst!

Eveline Janssens