Riskeer je voortaan een boete als je op weg naar het werk files vermijdt?
09/10/2018
In de pers was onlangs te lezen dat wie files vermijdt door apps als ‘waze’ te gebruiken een boete riskeert. Sommige steden en gemeenten zouden nu eenmaal willen optreden tegen ‘sluipverkeer’ op hun grondgebied. Wat moet je daarvan weten?
Een aantal gemeenten (zoals Steenokkerzeel en Kortenberg) zetten slimme camera’s in tegen automobilisten die sluipwegen gebruiken om files te vermijden. Wie betrapt wordt? krijgt een boete.
Niet overal
Het is natuurlijk niet zo dat je sowieso een boete krijgt als je kiest voor een andere weg dan diegene waar er een file staat. Je kan enkel een boete krijgen als er sprake is van een weg waar het verkeer verboden is voor niet-inwoners en dit al dan niet gedurende bepaalde uren van de dag. De gemeente moet dat ook aan de straat in kwestie aangeven. Is er zo’n beperking qua verkeer, dan mag alleen wie over een vergunning beschikt in de straat rijden.
Hou je je niet aan de regels dan is de kans zeer groot dat je een boete krijgt. Een slimme camera registreert namelijk op dit moment al op verschillende plaatsen de nummerplaten van wie door de straat rijdt waarbij meteen wordt gecheckt of er voor de nummerplaat in kwestie wel een vergunning werd afgeleverd om in de straat te rijden.
GAS-boete
Word je betrapt als je in een voor jou verboden straat reed, dan krijg je een GAS-boete. Die bedraagt veelal zowat 55 euro. Het heeft meestal weinig zin om de boete te betwisten. De kosten en de energie die je daarin steekt zullen vaak niet lonen. Uiteindelijk riskeer je bovendien alsnog te moeten betalen.
Als je toch wil betwisten
In de wet staat een hele regeling over hoe je een GAS-boete kan betwisten. Zo heb je vooreerst, als men je laat weten dat je een inbreuk beging, 15 dagen de tijd om te reageren en je verweermiddelen te laten kennen.
Krijg je vervolgens toch een boete, dan heb je een maand de tijd om de zaak voor te leggen aan de politierechtbank. Je moet dan een rolrecht van 40 euro betalen dat je terugkrijgt als je de zaak wint. Verlies je dan moet je dit zelf betalen. Je riskeert ook een rechtsplegingsvergoeding (180 euro) te moeten betalen aan de advocaat van de gemeente. Bovendien zijn er de kosten van je eigen advocaat. Kijk -als je zo’n betwisting overweegt- na of je geen rechtsbijstandsverzekering hebt die de kosten dekt.
Jan Roodhooft, advocaat