Minder stress? Fiets naar je werk!

De auto thuislaten en pendelen met de fiets? Doen! Het is namelijk niet enkel goed voor je conditie, maar het zorgt ook voor minder stress. Dat blijkt uit een onderzoek bij 1.000 Vlaamse werknemers dat werd uitgevoerd in opdracht van Lease a Bike, een onderneming die fietsleasing aanbiedt aan bedrijven.

Meer dan twee op de drie Vlaamse werknemers (68,8%) vindt dat fietspendelen zorgt voor minder stress. Ruim 8 op de 10 werknemers (83,5%) die al eens van het werk naar huis fietsten, geven aan dat dat hen helpt om hun hoofd leeg te maken na een moeilijke werkdag. Bijna de helft van de Vlaamse werknemers (46,7%) is zelfs van mening dat er minder burn-outs zouden zijn mochten er meer werknemers met de fiets pendelen.

Fietsleasing stijgt

Fietsleasen zit in de lift bij bedrijven. En dat komt onze mentale gezondheid ten goede. “Dit jaar werden er al tot 126% meer fietsen geleaset in vergelijking met vorig jaar. Steeds vaker zetten bedrijven leasefietsen in om hun werknemers gemotiveerd, betrokken én gewaardeerd te houden”, vertelt Geert De Volder, woordvoerder van Lease a Bike.

Minder stress

Een bijkomend voordeel is dat fietsen van het werk naar huis helpt om werknemers te laten deconnecteren van het werk én ontspannen thuis te komen. “In die zin is de terugkeer naar kantoor een zegen voor hun mentale gezondheid”, gaat Geert De Volder verder.

Dat wordt bevestigd door Lode Godderis, professor arbeidsgeneeskunde aan de KU Leuven: “Wie na een werkdag een half uur matig tot intensief beweegt, heeft minder tot geen stress meer bij thuiskomst. Door dat op een actieve manier – zoals al fietsend – te doen, werk je het stresshormoon gevoelig terug. Je hebt tijd om je gedachten te verzetten, krijgt andere prikkels binnen én meer zuurstof. Dat is nog meer het geval als je door het groen fietst. Als dat kan, kies dan een rustige weg en maak desnoods een omweg door het groen. Ten slotte zorgt, naast de buitenlucht, ook de blootstelling aan het buitenlicht ervoor dat we frisser thuiskomen.”

Voordelen van fietsen naar het werk

Regelmatig fietsen naar het werk heeft tal van voordelen. We zetten de top 5 op een rijtje:

1. Het is goed voor de fysieke gezondheid. Je wordt er fitter van.

2. Het is goed voor de mentale gezondheid. Het verlaagt je stressniveau.

3. Het bespaart je geld.

4. Het is duurzaam/goed voor het milieu.

5. Je staat niet meer in de file.

Mieke Vercruijsse