Fietsvergoeding: wat verandert er vanaf 1 mei?
26/04/2023
Vanaf 1 mei verandert er een en ander aan de fietsvergoeding. Sta ook jij iedere dag op de trappers van en naar het werk? Dan is dit helemaal voor jou.
Vanaf 1 mei heeft elke werknemer die regelmatig van en naar het werk fietst recht op een fietsvergoeding. Dat werd eerder dit jaar door vakbonden en werkgeversorganisaties beslist op de Nationale Arbeidsraad (NAR). In principe heb je voortaan dus recht op 0,27 euro per gefietste kilometer. Dat bedrag zal jaarlijks worden geïndexeerd. Er zit wel een plafond op het aantal afgelegde kilometers per dag. Dagelijks zal je maximaal aanspraak kunnen maken op 40 gefietste kilometers.
Leuk extraatje Een snelle berekening leert dat wanneer je dagelijks de trappers opgaat je dat maandelijks dus meer dan 200 euro zou kunnen opleveren. Vraag je je af of dit bruto dan wel netto is? Dan hebben we goed nieuws voor jou. Jouw fietsvergoeding is immers vrijgesteld van belastingen en bijdragen voor sociale zekerheid tot 0,27 euro per kilometer. Leuk extraatje dus.
Toch niet echt voor iedereen
Voor je de champagne ontkurkt: deze nieuwe regelgeving geldt enkel wanneer er nog geen
collectieve arbeidsovereenkomst voor de fietsvergoeding bij jouw bedrijf bestaat. Is die er wel, dan blijven voor jou dezelfde voorwaarden gelden als voordien. Werkgevers die een fietsvergoeding toekennen op basis van een individueel arbeidscontract of het arbeidsreglement – en dus niet in het kader van een collectieve arbeidsovereenkomst – vallen wel onder de aanvullende overeenkomst. Bij twijfel, best even navragen bij je personeelsdepartement. Helemaal goed dus wanneer je een (elektrische) fiets of (elektrische) vouwfiets hebt.
Stappen of steppen
Wat echter wanneer je naar het werk stapt of stept? Wandel je richting werk, dan geldt de fietsvergoeding niet. Het heet niet voor niets een fietsvergoeding. Een ander milieuvriendelijk vervoersmiddel richting werk dan? Denk daarbij aan elektrische skateboards, een Segway of een monowheel? Ook voor die vervoersmiddelen geldt geen tussenkomst van je werkgever. Je moet dus wel degelijk de fiets op om die kilometervergoeding te scoren.
Kilometervoordeel
Tot slot: heb je het geluk om over een bedrijfsfiets te beschikken? Dan is die 100% aftrekbaar waardoor noch jij noch jouw baas hierop belastingen betalen. Op voorwaarde uiteraard dat je je tweewieler ook effectief gebruikt voor jouw woon-werkverkeer. Het staat je baas bovendien vrij om bovenop dit kilometervoordeel ook nog een bijkomende fietsvergoeding te geven.
Pascal Dewulf