Een leasefiets van de werkgever? Bye, bye files!

Gaan we binnenkort allemaal met de fiets werken? Steeds meer werknemers zijn te vinden voor een leasefiets. Mochten ze een leasefiets krijgen via het werk, dan zou 1 op de 5 Vlaamse werknemers overwegen om een van de wagens binnen het gezin weg te doen. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van Lease a Bike.

De ‘bedrijfsfiets’ als geheim wapen tegen de files? Volgens een onderzoek van Lease a Bike kan het. Meer dan 1 op de 5 werknemers zou overwegen om het met een auto minder te doen mochten ze hun ‘droom’fiets via het werk kunnen krijgen. Van wie een bedrijfswagen heeft, zou 1 op de 6 overwegen om die in te leveren voor een leasefiets.

Werkgevers aarzelen

De leasefiets is nog niet ingeburgerd in het bedrijfsleven. Vandaag kan slechts 18,3% van de werknemers genieten van een leasefiets. Ruim 1 op de 3 werknemers geeft zelfs aan dat hun werkgever er helemaal niet voor open zou staan, mochten ze het vragen. Slechts bij 24,3% zou dit wel het geval zijn. Werkgevers zouden vooral afhaken door de kostprijs, de moeite die het kost om alles te regelen en omdat ze ‘fietsleasing’ niet kennen.

De voordelen van een leasefiets

“Dat fietsleasing duur zou zijn, klopt niet. Meer nog, het is zelfs zonder opstartkosten voor de werkgever én ze doen er hun werknemers een groot cadeau mee. Een fiets leasen is voor deze laatsten tot bijna de helft goedkoper dan er één kopen en bovendien kunnen ze hem na de leaseperiode voor een klein prijsje overkopen. Dat zijn meteen belangrijke redenen waarom fietsleasing het laatste jaar zo sterk in de lift zit en steeds meer werknemers een ‘bedrijfsfiets’ verkiezen boven een bedrijfswagen”, aldus Jaouad Auragh, woordvoerder van Lease a Bike. “En als we zo de files kunnen helpen oplossen, is dat mooi meegenomen.”

Mieke Vercruijsse