Dure brandstofprijzen zetten werknemers aan tot fietsen

De brandstofprijzen rijzen de pan uit en nemen voor velen een flinke hap uit het gezinsbudget. Uit een bevraging van fietsleasingbedrijf voor professionelen, Lease a Bike, blijkt dat veel Vlamingen fietsen naar het werk als een (deel van de) oplossing zien. Maar liefst een op de vier van de werknemers overweegt om sneller de fiets te nemen voor woon-werkverplaatsingen.

Je voelt het vandaag meer dan ooit in je portemonnee wanneer je gaat tanken, met als gevolg dat we sneller de auto laten staan om naar het werk te gaan. Zo’n 1 op de 5 Vlamingen neemt nu al vaker de fiets, terwijl 19% het voornemen heeft om dit vaker te doen. “Het is goedkoop, je hoeft geen brandstof te kopen” wordt door bijna de helft van de Vlamingen (47%) als belangrijk voordeel voor ‘fietspendelen’ genoemd.

Vooral in West-Vlaanderen

Vooral de West-Vlamingen willen het stalen ros van stal halen. Terwijl 44% van de West-Vlamingen vaker de fiets neemt, of wil nemen, voor woon-werkverplaatsingen, overweegt slechts 28% van de Vlaams-Brabanders dit. Verder blijkt dat ‘fietspendelen’ door de dure diesel en benzine ook meer vrouwen (45%) dan mannen (32%) aanspreekt.

Interesse van bedrijven verdubbeld

Voor Lease a Bike komt deze trend niet als een verrassing. “Fietsleasing zat al in de lift, maar sinds enkele maanden merken wij tot dubbel zoveel interesse van bedrijven die hun werknemers fietsleasing willen aanbieden”, vertelt woordvoerder Jaouad Auragh. “Veel bezoekers van onze online tool om het financiële voordeel van fietsleasing voor werknemers te berekenen, geven de dure brandstofprijzen hiervoor als reden aan. Het mag voor hen ook een dure fiets zijn. In veruit de meeste gevallen gaat het om een elektrische fiets of een speed pedelec, die gemiddeld zo’n 3.600 euro kost.” Lease a Bike verwacht dat de trend nog even zal aanhouden: “Bijna drie kwart van de respondenten (74%) is ervan overtuigd dat de dure brandstofprijzen ervoor zullen zorgen dat nog meer werknemers in de toekomst de auto zullen laten staan voor de fiets”, besluit Jaouad Auragh.

Mieke Vercruijsse