Deze zaken kan je betalen met je mobiliteitsbudget

Als je werkgever in het bedrijf waar je werkt een mobiliteitsbudget invoerde, dan kan je dat op drie manieren besteden. Wat kan je daar zoal mee betalen? Kan je dat zomaar kiezen?

Niet voor alle werknemers

Je werkgever kan beslissen om al dan niet een mobiliteitsbudget in te voeren in het bedrijf.  Hij kan dit alleen doen wanneer hij gedurende een ononderbroken periode van minstens 36 maanden, onmiddellijk voorafgaand aan de invoering van het mobiliteitsbudget, één of meerdere bedrijfswagens ter beschikking heeft gesteld van één of meerdere werknemers. 

Je werkgever kan dan beslissen je de mogelijkheid te geven de bedrijfswagen in te ruilen voor een mobiliteitsbudget. Vervolgens heb jij als werknemer de keuze aan wat je dat mobiliteitsbudget besteedt.

Milieuvriendelijke bedrijfswagen

Je kan als werknemer vooreerst beslissen om het mobiliteitsbudget te besteden aan een milieuvriendelijke bedrijfswagen. Vanaf 1 januari 2026 mag een milieuvriendelijke bedrijfswagen enkel nog een wagen zonder CO2-uitstoot zijn. De wagen die je hier kiest, ondergaat dezelfde sociale en fiscale behandeling als een klassieke bedrijfswagen.

Duurzame vervoermiddelen en huisvestingskosten

Je kan het budget ook besteden aan de aankoop van bijvoorbeeld een elektrische fiets, een step, een elektrische motorfiets en dies meer.  In dat geval betaal je op het zo bestede bedrag geen belastingen en geen socialezekerheidsbijdragen.  Daarnaast kan je het mobiliteitsbudget  bijvoorbeeld gebruiken voor abonnementen voor het openbaar vervoer voor alle verplaatsingen van zowel jezelf als je inwonende gezinsleden.

Woon je binnen de 10 km van het werk dan kan je het budget ook gebruiken voor de afbetaling van je hypothecaire lening en dit zowel wat betreft het kapitaal als wat betreft de intresten.

Betaling in geld

Heb je een deel van het mobiliteitsbudget niet opgebruikt, dan wordt dat aan je uitgekeerd in geld. Dat gebeurt ten laatste samen met het loon van januari van het daaropvolgende jaar. Op de som geld in kwestie betaal je geen gewone belastingen en/of sociale bijdragen.  Je betaalt op dit bedrag wel een bijzondere werknemersbijdrage van 38,07%.

Jan Roodhooft, advocaat