Daarom meld je een arbeidsongeval maar beter niet te laat
26/11/2018
Strikt gezien heb je drie jaar de tijd om vergoedingen te vragen na een arbeidsongeval. Toch wacht je maar beter die termijn niet af. Dat bewijst alvast een arrest van het arbeidshof in Brussel.
Wat was er gebeurd?
Een poetsvrouw werkte met dienstencheques. Op een van haar posten mengde ze een product (waarvan ze dacht dat het een poetsproduct was) in een emmer water. Hierdoor ontstond er een ammoniakgeur. De dame raakte bevangen door de dampen en kreeg irritatie aan de ogen en de keel. Bovendien kreeg ze hoofdpijn en koorts waarna ze enkele dagen ziek was. De maanden nadien had ze regelmatig klachten en verdroeg ze geen blootstelling meer aan diverse geuren en producten. Zowat twee jaar later, toen de werkneemster uiteindelijk zelfs een operatie diende te ondergaan, vroeg ze uiteindelijk vergoedingen op op basis van de arbeidsongevallenwet. De verzekeraar weigerde te betalen en meende dat de dame het bestaan van een arbeidsongeval niet bewees.
Wat besliste de rechter?
Het arbeidshof gaf de werkneemster ongelijk. Volgens het arbeidshof was er tussen de beweerde feiten en het opvragen van de vergoedingen zoveel tijd verstreken dat de dame niet meer kon bewijzen wat er destijds precies was gebeurd. Dit gold des te meer omdat ze pas voor het eerst bij de raadpleging van een dokter in 2015 melding maakte van de gebeurtenissen van twee jaar voordien. De andere getuigenverklaringen, enz. die zij voorlegde en haar eigen verklaringen vertoonden verder een aantal tegenstrijdigheden.
Wat te onthouden?
Als je het slachtoffer wordt van een arbeidsongeval meld je dat maar beter tijdig. Zelfs als de verjaringstermijn niet is verstreken, riskeer je anders wel eens geen vergoedingen te kunnen vragen. Je moet namelijk als slachtoffer het bewijs leveren van de plotselinge gebeurtenis die het letsel heeft kunnen veroorzaken. Hoe langer je wacht met het melden van het ongeval en het verzamelen van bewijsstukken, hoe groter de kans is dat je dit bewijs niet meer kan leveren.
Jan Roodhooft, advocaat
Arbeidshof Brussel, 15 oktober 2018, www.legalnews.be