30 dagen minder wagen

Op 1 juni start de tweede editie van ’30 Dagen Minder Wagen’, een initiatief van Netwerk Duurzame Mobiliteit. Deze campagne roept Vlamingen op om in juni zo veel mogelijk de auto aan de kant te laten. Wij geven alvast wat tips voor het woon-werkverkeer.

‘Goed voor het milieu’ staat met stip op één wanneer de deelnemers gevraagd wordt wat ze aangenaam vonden aan hun duurzame verplaatsingen. ‘Meer beweging’, ‘goedkoper’, ‘genieten van het weer’ en ‘het is leuk’ zijn voor de meeste deelnemers positieve aspecten van duurzame verplaatsingen. Ook stressvermindering en de positieve invloed op het mentaal welzijn worden vaak aangehaald. En het bleef bij de deelnemers van vorig jaar niet bij die dertig dagen. De nieuwe verplaatsingsgewoontes werden bij velen ook na de campagne aanhouden. Dit jaar schreven al bijna 4.000 mensen zich in voor de uitdaging.

Vul je tijd onderweg nuttig in

De tijd die je spendeert van en naar het werk hoeft geen weggesmeten tijd te zijn, integendeel! Geniet maximaal van de natuur op je fiets. Beschouw die wandeling naar de bushalte als een work-out. Maak gebruik van je tijd op de trein om je mails te beantwoorden, een goed boek te lezen of met collega’s te praten.

Werk thuis wanneer het kan

Blijf lekker een dagje thuiswerken. Zo spaar je vanzelfsprekend een autorit uit. Dit geeft je ook meer mogelijkheden om je met de fiets of te voet te verplaatsen die dag. Je kunt op zo’n dag bijvoorbeeld nog eens meefietsen of -wandelen met de kinderen naar school. Werk je beter op kantoor? Check of je gebruik kan maken van een satellietkantoor of een coworkplek vlak bij thuis.

Fiets of wandel samen naar het werk

Zin om een praatje te maken onderweg naar het werk? Of nood aan dat extra duwtje in de rug? Er fietsen (of wandelen) meestal meer collega’s dan je zou denken. Ga even na in het bedrijf wie er allemaal met de fiets komt en maak afspraken om het fietstraject (gedeeltelijk) samen af te leggen. Tip: kijk ook eens naar werknemers die bij ondernemingen in de buurt werken.

Kies aangename wegen

Volg met de fiets of te voet niet blindelings de wegen waarlangs je met de wagen zou rijden. Kies voor aangename wegen, weg van het drukke verkeer. Het is veiliger en je zal er meer van genieten. Na een ritje door de natuur in alle rust, kom je ongetwijfeld ontspannen toe op kantoor.

Carpool naar het werk

Is de afstand naar het werk te lang om met de fiets te overbruggen of lukt het maar niet met het openbaar vervoer? Denk dan aan carpoolen. Met je collega’s of met iemand die in de buurt werkt. Check via www.carpool.be of je een rit kan delen met iemand die dezelfde richting uit moet.

Zoek een job dichter bij huis

Een iets drastischer beslissing: zoek een job dichter bij huis. Zo kun je je makkelijker met de fiets of het openbaar vervoer verplaatsen.

Mieke Vercruijsse

De campagne 30 Dagen Minder Wagen loopt de hele maand juni. Inschrijven kan individueel of in groep op www.30dagenminderwagen.be