Naar het buitenland verhuizen voor je werk? Zo maak je er het beste van

Voor je werk naar het buitenland verhuizen, vormt vaak een hele stap. Toch kan het je carrière een flinke boost geven. Zo maak je er alvast het beste van.

Internationaal ervaring opdoen, geeft niet enkel je carrière een duw. Ook je zelfvertrouwen krijgt er een fikse boost door. Je leert nieuwe mensen en nieuwe culturen kennen. Mogelijk maak je jezelf een andere taal meester. En bouw je aan een internationaal netwerk van professionals.

Kortom, werken in het buitenland zorgt ervoor dat je steviger in je (professionele) schoenen komt te staan. Wanneer je terugkeert, heb je bij sollicitaties vervolgens ook vaak een streepje voor. Jouw buitenlandse (beroepsmatige) escapades geven immers aan dat je iemand bent die er durft voor te gaan en dat je getuigt van aanpassingsvermogen en vastberadenheid.

Maak je huiswerk

Is het zover? Of twijfel je nog? Neem dan je tijd. Doe onderzoek op het internet. Ga naar bijeenkomsten van mensen die het land of plaats al bereisd hebben. Of beter nog: praat met mensen die er zelf al aan het werk zijn geweest. Probeer zoveel mogelijk informatie in te winnen. Kijk of je er financieel mee opschiet. Misschien kom je er achter dat aan het eind van de rit de kosten/baten niet bepaald rooskleurig zijn. Nu, een buitenlandervaring draait niet enkel om geld. Zorg er echter wel voor dat je niet met een financiële kater blijft zitten. Door al die dingen in overweging te nemen kan je gelijk valse verwachtingen of illusies doorprikken. En besluit je vooralsnog om je plannen (voorlopig) op te bergen.

Bijkomende inzichten

Heb je beslist om ervoor te gaan? Bereid je dan rustig voor. Zorg dat je al het papierwerk in orde hebt. Dat je over de nodige verzekeringen, vaccinaties, toelatingen en dies meer beschikt. Dat je met je baas alles tot in detail hebt doorgesproken over hoe het ginder allemaal zal verlopen. Laat je ook bijstaan door een deskundig iemand indien je twijfelt over bepaalde dingen. Geef je familie en vrienden ook de tijd om te wennen aan het idee. Kortom, laat er genoeg tijd over gaan om bijkomende inzichten te verwerven.

Schoenmaker, blijf bij je leest

Gooi ook het roer beroepsmatig niet compleet om. Dat wil zeggen dat je je qua job best houdt aan hetgeen waarin je goed bent. En waarin je de nodige expertise hebt opgebouwd. Ga je immers iets helemaal anders oppakken dan kan dat in combinatie met een compleet nieuwe (werk)omgeving best wel overweldigend zijn. Moraal van het verhaal: je doet tijdens je buitenlandse missie dan ook best een baan die vergelijkbaar is met wat je nu al doet.

Pascal Dewulf

Bron: LinkedIn.com