Je nieuwe collega’s ontmoeten in de metaverse: goed idee? 

Iedereen heeft het over hoe Meta’s metaverse ons leven van alledag zal veranderen. Bij Accenture gaan ze nog een stapje verder en verwelkomen ze nieuwe medewerkers in die metaverse. Virtueel kennismaken met je nieuwe bedrijf en collega’s: een goed idee?

Eerste landing op de maan

Meta’s grote baas Mark Zuckerberg vergelijkt hun metaverse qua impact met de eerste landing op de maan. Wow, dat klinkt veelbelovend. Maar, is dat ook zo? Of is Meta’s metaverse de zoveelste tech hype? Bij organisatieadviesbureau Accenture laten ze er alvast geen gras over groeien. Ze besloten immers om de zogenaamde onboarding van nieuwe medewerkers (het proces van in dienst nemen en de initiële begeleiding, red.) vorm te geven in Meta’s metaverse. Zowat 150.000 nieuwe medewerkers (wereldwijd) hebben zich ondertussen zo ingewerkt. In Accenture’s metaverse kunnen ze naast kennismaken met het bedrijf ook hun nieuwe collega’s ontmoeten en virtuele trainingen volgen.

Nth floor

Uit onderzoek van Accenture blijkt alvast dat een rijke virtuele omgeving een positieve impact heeft op de leerervaring van medewerkers. “Met de metaverse gaan veel deuren open niet alleen voor onze klanten, maar ook voor onszelf. In Nederland bijvoorbeeld zijn we in december 2021 gestart met het inwerken van nieuwe medewerkers in onze virtuele campus ‘Nth floor’. Tot dusver hebben meer dan 750 nieuwe medewerkers kunnen proeven waar de metaverse over gaat. Door gebruik te maken van virtuele omgevingen, hebben we de mogelijkheid om nieuwe medewerkers te plaatsen in ‘echte’ situaties en kunnen wij ze gemakkelijker trainen en klaarstomen”, zo klinkt het er.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Logische volgende stap

Ook Roy Ikink, Technology Lead Accenture Nederland, onderstreept het belang van de metaverse voor Accenture: “Het gebruik van de metaverse is voor ons de logische volgende stap in het omarmen van technologie. Naarmate de grens tussen het fysieke en digitale leven van mensen verder vervaagt, hebben we als organisatie nu de mogelijkheid en de verplichting om een verantwoorde versie van de metaverse op te bouwen. Daarbij kijken wij naar verschillende aspecten, waaronder duurzaamheid, persoonlijke veiligheid, privacy, diversiteit en vertrouwen. Dat geldt voor alle virtuele werelden die wij maken, zowel voor die van onszelf bij Accenture als die van de klant.”

Goednieuwsshow

Het lijkt  wel één grote goednieuwsshow. Maar is dat ook zo? Bij FD.nl kregen ze alvast een rondleiding in dat virtuele universum van Accenture. Verslaggever Elfanie toe Laer liet er na haar virtueel bezoek geen twijfel over bestaan: “Fascinerend is het zeker. Leerzaam ook. Dat je met collega’s van over de hele wereld in een virtuele ruimte kunt samenkomen, schept mogelijkheden die Teams of Zoom niet bieden. Maar ik betwijfel of het echt een band schept. Online kunnen mensen dichtbij komen, maar voor mijn gevoel houdt die verbinding daarbuiten geen stand.” Ze verkiest naar eigen zeggen dan ook de (echte) koffie en het goede uitzicht van een echt kantoor boven digitale collega’s en een dito werkomgeving.

Pascal Dewulf

Bron: accenture.com