Zo kan je je vervallen maaltijdcheques toch nog gebruiken

Door de coronacrisis ‘vergat’ je een deel van je maaltijdcheques tijdig te gebruiken waardoor ze vervallen zijn. Maar wist je dat een pas gestemde wet je dan ter hulp komt en dat je allicht de cheques alsnog kan gebruiken?

In het parlement werd een nieuwe wet gestemd waardoor vervallen maaltijdcheques toch langer kunnen worden gebruikt. Maar wat betekent dat precies voor jou?

Vervaldag

Als je van je werkgever maaltijdcheques krijgt, dan hebben die een beperkte geldigheidsduur. In principe zijn 12 maanden geldig. Is de geldigheidsduur verstreken dan kan je de maaltijdcheques niet meer gebruiken. Dit jaar werden wel al maatregelen genomen waardoor vanwege de coronamaatregelen de geldigheidsduur van bepaalde maaltijdcheques werd verlengd.

Nieuwe wet

In het parlement werd nu een wet gestemd die je nog meer ter hulp komt als je maaltijdcheques zijn vervallen. Die wet zegt namelijk dat elektronische maaltijdcheques waarvan de geldigheidsduur in 2020 is afgelopen worden heruitgegeven voor zover zij niet werden verlengd. Meer bepaald moet de uitgever van de elektronische maaltijdcheques je opnieuw een cheque uitgeven ten belope van hetzelfde bedrag als dat van de in 2020 vervallen maaltijdcheque.

Geen extra kosten

Aan deze nieuwe uitgifte zijn er voor jou geen extra kosten verbonden. Ook je werkgever hoeft niets extra’s te betalen. De nieuwe cheque heeft opnieuw een geldigheidsduur van twaalf maanden, te rekenen vanaf het ogenblik dat de nieuwe maaltijdcheque op de maaltijdchequerekening wordt geplaatst.

En voor ecocheques?

Ook daar geldt hetzelfde voor. Meer bepaald moet de uitgever opnieuw een cheque uitgeven ten belope van hetzelfde bedrag als van de in 2020 vervallen ecocheque. Deze cheque heeft opnieuw een geldigheidsduur van 24 maanden.

Jan Roodhooft, advocaat