Kan je je maaltijd- en ecocheques in coronatijden langer gebruiken?

De sluiting van heel wat winkels en de strenge voorwaarden waaronder deze opnieuw mochten openen, zorgden ervoor dat je nog een aantal maaltijd- of ecocheques hebt liggen die intussen vervielen of eerstdaags vervallen. Maar wordt hun geldigheidsduur in deze tijden niet verlengd? Waarmee moet je rekening houden?

Normale regels

Als je van je werkgever maaltijdcheques, ecocheques, geschenkcheques of sport- en cultuurcheques krijgt, dan hebben die een beperkte geldigheidsduur. De geldigheidsduur van maaltijdcheques is namelijk beperkt tot 12 maanden. Deze periode gaat in vanaf het ogenblik dat de maaltijdcheque op je maaltijdchequerekening wordt geplaatst. Ecocheques zijn dan weer geldig voor een periode van twee jaar, terwijl sport- en cultuurcheques 15 maanden geldig zijn. Deze hebben als vaste vervaldatum 30 september.

Vervallen en dan?

Is de geldigheidsduur van je maaltijd- of andere cheque vervallen, dan kan je die niet meer gebruiken. Je kan aan de maatschappij die de cheques uitgeeft ook niet vragen dat de geldigheidsduur wordt verlengd. Je kan al evenmin eisen dat je werkgever je andere cheques bezorgt. Het is nu eenmaal jouw verantwoordelijkheid om de cheques tijdig te gebruiken.

Uitzondering in coronatijden

Op het voorgaande principe komt er zeer waarschijnlijk wel een uitzondering in deze bijzondere tijden. Meer bepaald bestaat er in de Ministerraad al een akkoord om de geldigheidsduur van cheques die in deze coronatijden verstrijken te verlengen. Concreet zou de geldigheidsduur van maaltijdcheques, ecocheques en geschenkcheques die vervallen in de maanden maart tot en met juni 2020, verlengd worden met zes maanden vanaf de vervaldatum van de betrokken cheques. Sport- en cultuurcheques, die 30 september als vaste vervaldatum hebben, zouden op hun beurt verlengd worden tot 31 december 2020. De regeling moet nog wel voor advies voorgelegd worden aan de Raad van State en nog in het Belgisch staatsblad verschijnen.

Jan Roodhooft, advocaat