Loopbaanbegeleiding: Wie, wat en waar?
31/12/2019
Ben je uitgekeken op je job, maar weet je niet welke richting je uit wil? Dan is loopbaanbegeleiding misschien iets voor jou. We bundelen even alle informatie: wie heeft recht op begeleiding, wat houdt het in en waar kan je terecht.
Wie?
Je kan loopbaanbegeleiding volgen als je minstens 12 maanden als werknemer of zelfstandige aan de slag bent. Je moet in Vlaanderen of Brussel werken en de voorbije 6 jaar nog geen begeleiding gevolgd hebben.
Woon je niet in Vlaanderen of Brussel, maar werk je er wel, dan heb je onder bepaalde voorwaarden ook recht op loopbaanbegeleiding. Je moet dan in een EU of EER (Europese Economische Ruimte) land wonen. Werknemers die in Vlaanderen of Brussel werken en in Wallonië wonen, hebben geen recht op begeleiding.
Werk je niet als zelfstandige of werknemer, dan kan je in bepaalde gevallen toch begeleiding krijgen: bij zwangerschapsverlof, als leerkracht, Ibo-statuten, ouderschapsverlof,…
Wat?
Loopbaanbegeleiding werkt in 3 delen. Allereerst bekijk je met de loopbaanbegeleider wat je kwaliteiten, competenties en passies zijn. Daarna ga je samen een actieplan opstellen om je doelen te bereiken. Tot slot is er een evaluatie om te kijken hoe je ervaring geweest is.
Loopbaanbegeleiding bestaat uit pakketten van 2 maal 4 uren die je elke 6 jaar kan opnemen. Je kiest ervoor om één pakket te volgen en het tweede binnen de 6 jaar op te nemen of je neemt 8 uur in één keer op. Het eerste gesprek in een loopbaancentrum is steeds verkennend en vrijblijvend.
Je kan de loopbaanbegeleiding betalen met loopbaancheques. Per pakket van 4 uur bestel je één cheque van 40 euro. Je werknemer kan deze cheque ook voor jou betalen. De cheques kan je bestellen via de site van de VDAB.
Waar?
Via de site van de VDAB kan je alle erkende loopbaanbegeleidingscentra terugvinden. Met enkele eenvoudige klikken op de kaart krijg je per gemeente alle gegevens van centra in jouw buurt.
Eveline Janssens