7 redenen waarom loopbaanbegeleiding je carrière een boost kan geven

Loopbaanbegeleiding is niet enkel bedoeld om je te heroriënteren tijdens je loopbaan. Het kan je ook een stevige boost geven wanneer je carrière al in volle gang is. Loopbaanbegeleiding zorgt er immers voor dat je meer (professionele) zelfkennis gaat verwerven waardoor je loopbaan vaak in een stroomversnelling terechtkomt.

Het werkt, dat blijkt uit onderzoek

Loopbaanbegeleiding versterkt het zelfsturend vermogen, althans wanneer we Prof. Dr. Marijke Verbruggen, docente aan de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen van KU Leuven, mogen geloven. De kwaliteit van de jobs wordt beter en het welbevinden verhoogt.

Je leert jezelf kennen

Net wanneer je dacht alles over je jezelf te weten als professional zal een doorgewinterde loopbaancoach je vast en zeker nog op nieuwe en onontgonnen facetten van jezelf kunnen wijzen.

Het kan je carrière een vliegende her-/doorstart geven

Naar jezelf kijken, kan je heel wat verder helpen dan je wel zou kunnen denken. Door actief een traject van loopbaanbegeleiding te volgen, kom je naar alle waarschijnlijkheid in contact met nieuwe mensen die je op nieuwe professionele paden kunnen brengen.

Je vindt mogelijk eindelijk je echte droomjob

Uit het onderzoek van Prof. Verbruggen van de KU Leuven blijkt eveneens dat door loopbaanbegeleiding meer mensen terechtkomen in een job die echt bij hen past. De teneur: hoe meer je zelf aan het stuur zit van je carrière hoe mobieler je op de jobmarkt zal worden.

Je kijkt proactief naar je carrière

Je moet echt niet wachten met loopbaanbegeleiding tot je ergens vastloopt in je carrière. Het kan je ook proactief helpen om dingen over jezelf te ontdekken en er op te anticiperen. Op die manier groei je niet enkel als professional maar ook als mens.

Je leert omgaan met verandering

Uit een traject van loopbaanbegeleiding komt niet zelden een actieplan voort. Dat zal je aansporen om dingen carrièregewijs om te gooien, om bepaalde persoonlijkheidskenmerken van jezelf bij te sturen, om andere vakgebieden te onderzoeken voor je toekomst. Kortom, het dwingt je om te veranderen. In het begin loopt dat mogelijk wat stroef, maar ook verandering word je gewoon.

Het kan een leuke en snelle opstap zijn naar een bloeiende carrière

Je moet heus geen doorgewinterde professional zijn om de vruchten te plukken van een traject van loopbaanbegeleiding. Ook mensen uit kansengroepen kunnen perfect gebaat zijn met zo een begeleidingstraject. Het zal hen toelaten om sneller en effectiever in te stappen op de arbeidsmarkt. Bottom line: soms is enkel een duwtje in de rug voldoende om het er met veel goesting op te wagen.

Pascal Dewulf