Van bruto naar netto: wat hou je over?

Je loonfiche is heel wat meer dan een bedrag dat maandelijks op je rekening terechtkomt. Je kan er onder andere op terugvinden of je verlofdagen correct zijn doorgerekend, of de sociale- (RSZ) en fiscale afhoudingen (bedrijfsvoorheffing) juist zijn. Wat nog?

De loonberekening op je loonfiche heeft als startpunt het zogenaamde brutoloon. Dat loon krijg je niet op je rekening maar is wel het loon dat je die maand hebt verdiend en waarop nog geen enkele inhouding (sociaal of fiscaal) is gebeurd. In dat bedrag zitten niet enkel je arbeidsprestaties voor de maand in kwestie maar ook het salaris waarop je recht hebt in geval van verlof, ziekte of arbeidsongeval, loon voor je overuren en educatief verlof, klein verlet en de geldwaarde van voordelen in natura zoals een bedrijfswagen en maaltijdcheques. In sommige bedrijven komt daar aan het einde van het jaar bijvoorbeeld nog een eindejaarspremie bovenop.

Hoger, lager

Van je brutoloon gaat onder andere de zogenaamde RSZ-bijdrage af. RSZ staat voor ‘Rijksdienst voor de Sociale Zekerheid’, een overheidsinstantie die het afgehouden bedrag (13,07 % van het brutoloon) gebruikt om de overheidskas te spijzen voor pensioenen, werkloosheidsuitkeringen, ziektevergoedingen, kinderbijslagen, …

Van die RSZ-bijdrage gaat echter ook de werkbonus af. Dat is een vermindering van de persoonlijke RSZ-bijdrages die werd ingevoerd om de overgang van werkloosheid naar een job aantrekkelijker te maken. De werkbonus is een variabel bedrag dat kleiner wordt naarmate het referentieloon groter wordt. Met andere woorden hoe hoger het referentieloon, hoe lager de vermindering.

Een gewaarschuwd man (of vrouw)

Wanneer je van je brutoloon de RSZ-bijdrage aftrekt, bekom je het belastbare loon. Om echter het reële belastbare loon te kennen dien je daar ook nog een aantal andere elementen bij te tellen als geboorte- of huwelijkspremies, dubbel vakantiegeld, aanvullend vakantiegeld, betaalde feestdagen en dies meer. Van dat totaal belastbare loon gaat vadertje staat vervolgens een belangrijk stuk afromen in functie van het loon dat je verdient, de zogenaamde bedrijfsvoorheffing.

Jouw werkgever kan ervoor kiezen om minder bedrijfsvoorheffing in te houden dan dat eigenlijk wettelijk is voorzien. Opgepast als dat zo is want in dat geval zou je wel eens voor onaangename verrassingen te kunnen komen staan bij je jaarlijkse belastingsafrekening. De bedrijfsvoorheffing is immers niet minder of meer dan een soort van voorschot op de belastingen die je uiteindelijk betaalt wanneer je jaarlijkse aangifte doet in de personenbelasting. Hou jij of je werkgever die bedrijfsvoorheffing laag doorheen het jaar, dan ga je tijdens dat jaar weliswaar een stuk meer verdienen maar uiteindelijk betaal je het gelag bij de jaarlijkse belastingsafrekening. Een gewaarschuwd man of vrouw is er op dat vlak alvast twee waard.

Ook belangrijk: voor de berekening van de te betalen bedrijfsvoorheffing worden ook nog andere factoren in rekening gebracht zoals jouw gezinssituatie, het aantal personen ten laste enzovoort. Jouw collega die hetzelfde loon verdient als jij zal dus niet noodzakelijk dezelfde bedrijfsvoorheffing betalen.

Akkefietjes

Net wanneer je denkt dat je loonzakje ondertussen al voldoende is geslonken, komen er nog een aantal andere akkefietjes bij zoals de bijzondere bijdrage voor de sociale zekerheid, de werknemersbijdrage als je een groepsverzekering hebt, het voordeel van alle aard als een bedrijfswagen maar ook je eigen inbreng voor de maaltijdcheques die je krijgt uitgereikt. (minimum 1,09 euro per uitgereikte cheque).

Een aantal andere uitkeringen als een sociaal abonnement (met een plafondbedrag) en ook kosten terugbetaald door je baas op voorlegging van een betaalbewijs zijn in principe niet onderworpen aan voorheffing.

Pascal Dewulf