Wanneer moet je loon op je bankrekening staan?
13/06/2014
Ook altijd een brede glimlach om je mond als je je loon op je rekening ziet staan? Gelijk heb je! Bestaat er eigenlijk een wet die vastlegt wanneer je salaris uitbetaald moet worden?
Wanneer je loon op je rekening moet staan, wordt voor het grootste deel bepaald door een wet die midden jaren zestig werd uitgevaardigd. De bewuste wet legt specifieke richtlijnen vast voor wat betreft de uitbetaling van loon maar ook van andere vergoedingen zoals commissies, uitbetaling van overuren, loon voor feestdagen, arbeidsongeschiktheid, ontslagvergoedingen, … De wet werd uitgevaardigd om ervoor te zorgen dat werknemers, ongeacht hun statuut, op correcte wijze zouden worden vergoed voor hun werk maar ook om ervoor te zorgen dat ze vrij over hun wedde kunnen beschikken.
Ruimte voor interpretatie
Het tijdstip van betaling kan op 3 verschillende manieren vastgesteld worden :
- Door een collectieve arbeidsovereenkomst (op sectoraal vlak of op ondernemingsvlak) : de wet legt in dit geval geen uiterst tijdstip vast.
- In het arbeidsreglement: het tijdstip van uitbetaling mag niet later vastgesteld worden dan de zevende werkdag na de arbeidsperiode waarvoor het loon verschuldigd is ;
- Staat er niets in de collectieve arbeidsovereenkomst of in het arbeidsreglement, dan moet het loon uiterlijk worden uitbetaald op de vierde werkdag na de arbeidsperiode waarvoor het loon verschuldigd is.
Moraal van het verhaal: je wedde dient niet noodzakelijkerwijs de laatste dag van de maand op je rekening gestort te worden.
Geen vaste dag
Als er geen vaste dag is waarop je loon uitbetaald moet worden, wanneer moet het dan wel gebeuren ? Welnu, de wet van 12 april 1965 bepaalt dat het loon van bedienden minstens om de maand moet uitbetaald worden. Voor arbeiders geldt daarentegen dat het loon tweemaal per maand moet worden uitbetaald, met een tussenpauze van maximum 16 kalenderdagen.
Pascal Dewulf