Waarom actief aan de slag zijn op LinkedIn je een hoger salaris oplevert
14/11/2023
Ben je iedere dag druk in de weer met status updates op je LinkedIn-muur? Helemaal goed. Uit onderzoek blijkt immers dat jou dit wel eens een hoger salaris zou kunnen opleveren.
Heeft het zin om jezelf online te profileren als professional? Professor Boris Groysberg van Harvard Business School deed hier samen met universitair hoofddocent Eric Lin van Oberlin College onderzoek naar. Ze keken naar het verband tussen de hoeveelheid content die mensen op LinkedIn plaatsten en het ontvangen salaris. Voor het onderzoek analyseerden ze de profielen van 1.741 mensen die in een periode van zeven jaar tijd van baan veranderden. Daaruit blijkt dat je vaker een hoger loon krijgt wanneer je je goed weet te profileren op LinkedIn.
Belangrijke kanttekeningen
Wel benadrukken de onderzoekers daarbij een aantal belangrijke kanttekeningen. Zo blijkt het vooral gunstig te zijn voor junior medewerkers, maar minder voor senior personeel. Ook vrouwen lijken vaak een wat hoger salaris te verdienen wanneer zij als professional actief zijn op LinkedIn of andere digitale kanalen. De onderzoekers denken dat het zelfs een manier kan zijn om de loonkloof tussen mannen en vrouwen te dichten.
Meer effect voor juniors
Uit het onderzoek bleek voorts dat starters die zich op LinkedIn goed weten te presenteren gemiddeld 4 procent meer salaris kregen dan juniors die nooit wat posten. En hoe minder werkervaring ze hadden, hoe meer invloed dat actief posten op LinkedIn had.
Zo heeft een junior met vijf jaar werkervaring, die echt actief is op LinkedIn, gemiddeld gezien 5,2 procent meer loon. Bij iemand met vijftien jaar werkervaring gaat het om nog geen 2 procent. Toch merkwaardig te weten dat je met minder werkervaring (en dus minder aantoonbaar bewijs voor je competenties) je loon sneller kan verhogen door actief te zijn op LinkedIn. Een andere mogelijke verklaring is dat iemand die actief is op LinkedIn veel goede eigenschappen heeft die op deze manier aan het licht komen. Het gaat dan niet zozeer om de online aanwezigheid zelf, maar om de persoonlijke kenmerken die meer opvallen.
Van baan wisselen
De onderzoekers ontdekten ook dat een actief LinkedIn-profiel nóg meer invloed heeft als je net van baan bent veranderd. Want als je van job wisselt, kan een werkgever een minder goede inschatting maken van jouw competenties en op welk niveau die liggen. Ze hebben natuurlijk nog niet zoveel werk van jou met eigen ogen gezien. Dan komt een goed gevulde LinkedIn-muur uiteraard zeker van pas.
Pascal Dewulf
Bron: MTSprout.nl