Moet je werkgever je feestdagen betalen als je tijdelijk werkloos bent?
05/05/2020
Heel wat werknemers zijn ten gevolge van de coronacrisis tijdelijk werkloos wegens overmacht. Maar kan je in dat geval van je werkgever vragen dat hij je de feestdagen die in mei vallen, uitbetaalt? Kan je, als je werkgever niet betaalt, aankloppen bij de RVA?
Altijd betaald
Het uitgangspunt is alvast dat je als werknemer recht hebt op betaling van wettelijke feestdagen (of vervangingsdagen). Toch betekent dit niet dat je altijd kan aankloppen bij je werkgever om deze betaling te krijgen.
Volledig tijdelijk werkloos
Als je volledig tijdelijk werkloos bent door overmacht, dan moet je werkgever je alleen die feestdagen betalen die vallen binnen de eerste 14 kalenderdagen van je periode van tijdelijke werkloosheid. Valt de feestdag integendeel na de eerste 14 kalenderdagen van tijdelijke werkloosheid ten gevolge van overmacht, dan moet je werkgever deze feestdag niet betalen.
Ben je bijvoorbeeld al tijdelijk werkloos sinds 5 april, dan kan je niet vragen dat je werkgever je de feestdag van 1 mei uitbetaalt. Ben je integendeel maar tijdelijk werkloos sinds 25 april dan moet je werkgever je de feestdag in kwestie wel uitbetalen. Weet wel dat als je werkgever je betaalt, je voor deze dag geen werkloosheidsuitkering ontvangt.
Gedeeltelijk tijdelijk werkloos
Ben je gedeeltelijktijdelijk werkloos wegens overmacht, dan is je werkgever je het loon verschuldigd van een feestdag die samenvalt met een dag werkloosheid. Als er dus dagen tijdelijke werkloosheid worden afgewisseld met dagen waarop je nog moet werken, dan moet je werkgever in ieder geval het loon voor de feestdagen betalen.
En als je werkgever niet moet betalen?
Als je werkgever je de wettelijke feestdag niet moet betalen, dan sta je niet volledig in de kou. Je krijgt dan voor deze dag een werkloosheidsvergoeding van de RVA. Weet wel dat deze uiteindelijk lager zou kunnen liggen dan het bedrag dat je werkgever je zou moeten betalen.
Jan Roodhooft, advocaat