Moet je ex-werkgever je nog betalen voor kerstdag en Nieuwjaar?

Als je arbeidsovereenkomst recent eindigde, moet je vorige werkgever je misschien nog wel ‘een loon’ betalen voor kerstdag en Nieuwjaar.  Hoe zit dat precies en met welke spelregels moet je daarbij rekening houden?

Feestdagen

De wet voorziet dat je ex-werkgever je in bepaalde gevallen nog een vergoeding moet betalen voor feestdagen die vallen na het einde van je arbeidsovereenkomst. Meestal gaat het daarbij om alle feestdagen die vallen in een periode van 30 dagen na je uitdiensttreding. Weet overigens dat er in het paritair comité waarbinnen je werkzaam was er andere spelregels kunnen bestaan waarbij je meer rechten zou kunnen krijgen dat wat de wet bepaalt zodat ook feestdagen die verder in de tijd vallen dan deze 30 dagen aan jou moeten betaald worden. Weet ook dat er specifieke regels gelden voor deeltijders.

En als je minder lang werkte?

Was je gedurende een periode van minder dan vijftien dagen in de onderneming actief als werknemer, dan dient je ex-werkgever geen loon te betalen voor een feestdag die valt na het einde van de arbeidsovereenkomst of van de verrichting van de arbeid. Werkte je bij het einde van de arbeidsovereenkomst gedurende een periode van 15 dagen tot 1 maand voor je ex-werkgever dan moet die je enkel loon betalen voor 1 feestdag die valt in de periode van 14 dagen die volgt op het einde van de arbeidsovereenkomst of van de verrichting van de arbeid.

Er zijn uitzonderingen

De regel dat je kan vragen dat je ex-werkgever je de betreffende feestdagen ook moet uitbetalen geldt niet als je zelf een einde stelde aan de arbeidsovereenkomst door die op te zeggen.  Je kan ook geen aanspraak maken op de betaling als je werkgever je ontsloeg om een dringende reden of als je op het moment van de feestdag ondertussen ergens anders werkt. Vraag je om de betaling dan kan je werkgever trouwens vragen dat je bewijst dat je op het moment van  de feestdag(en) nog werkloos was en dat je nog niet werkte bij een andere werkgever.  Hij moet de feestdag in kwestie dus niet spontaan betalen.

Jan Roodhooft, advocaat