Hoe onverwachte meevallers jouw salaris kunnen beïnvloeden

Lijkt jouw loon al eeuwenlang bevroren? Soms zit loonsopslag nochtans in een klein hoekje. 5 onverwachte meevallers die jouw salaris kunnen beïnvloeden.

1. Je baas verwacht een eerste kindje
Als je baas aankondigt dat hij een eerste kindje verwacht, kan dat een positief effect hebben op je loon. En dan vooral als de eerstgeborene een meisje is. Dat blijkt althans uit een onderzoek van verschillende universiteiten in Denemarken. Bij een meisjesbaby kunnen de lonen van de vrouwelijke werknemers met 1,1% stijgen, in vergelijking met 0,6% voor de mannen. Verklaring van de wetenschappers? Ceo’s die vader worden, krijgen meer respect voor hun vrouw én voor hun vrouwelijke werknemers. Daarnaast hebben kersverse vaders ook meer aandacht voor het welzijn van anderen na de geboorte van een dochter.

2. Je volgt een cursus
Als je een opleiding of cursus volgt binnen het bedrijf, kan dat een mooi staartje krijgen. Zo’n cursus doet je kansen op promotie (en meer loon) immers sterk verhogen, ook al volg je ze misschien louter uit interesse.

3. Je hebt recht op onkosten
Breng je af en toe onkosten in voor je werk? Dan kan je eens polsen bij je werkgever of hij je niet elke maand een forfaitaire onkostenvergoeding wil geven. Die kan al snel boven de 100 euro netto oplopen, een mooie compensatie voor een loonsopslag. Een forfaitaire onkostenvergoeding is fiscaal erg interessant voor je werkgever, want hij kan die vergoeding 100% aftrekken. Al zal de fiscus nauwgezet controleren of er wel effectief onkosten gemaakt worden.

4. Je hebt een laag loon
Soms hoef je gewoon niets te doen voor loonsopslag, maar komt Vadertje Staat tussen. Het nettoloon van zo’n 850.000 werknemers met een laag loon zal op 1 augustus 2015 stijgen, zonder dat het brutoloon mee stijgt. Op die manier hoopt de regering mensen aan te zetten om een job boven een werkloosheidsuitkering te kiezen. Algemeen genomen gaat het om de nettolonen tussen 1.272 en 1.547,4 euro. De laagste lonen stijgen met 19 euro per maand, de iets hogere lonen met 3 euro per maand.

5. Het is woensdag
Erg wetenschappelijk is het allemaal niet, maar toch: woensdag zou de beste dag zijn om opslag te krijgen. Volgens een enquête van rekruteringsbedrijf Office Angels geven 7 op de 10 managers aan dat ze op woensdag het vaakst een loonsverhoging goedkeuren.

Gerlinde de Bruycker